Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok nem találnak megoldást egyedül
A MÖSZ elnökének nyilatkozata befolyásolta volna a londoni tőzsdeindexet?

Iskolák, szociális intézmények működése múlhat azon, hogy számíthatnak-e kormányzati hátszélre az eladósodott önkormányzatok a bankokkal való egyeztetéskor - mondja Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Heti Válasznak augusztus 10-én adott interjújában.


- Állítólag a londoni tőzsdét is megrengette javaslata, miszerint az önkormányzatok is kapjanak haladékot hiteleik visszafizetésére.

- Megtiszteltetés volna, ha a megszólalásaimra ilyen szinten reagálnának a tőzsdék, de nem vagyok olyan fontos, hogy a világfolyamatokat befolyásolni tudjam. Bár a nyilatkozatom után néhány ponttal valóban megnőtt Magyarország hitelfelvételi biztosítékának költsége.

- Lázár János Fidesz-frakcióvezető, hódmezővásárhelyi polgármester közölte: nem támogatja a javaslatot.

- Ez sajnálatos, hiszen amiről én beszéltem, nem Gödöllő problémája, hanem háromszáz önkormányzaté. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének nevében mondtam el: levelet írok a miniszterelnöknek, nézzük meg, illeszkedik-e javaslatunk a kormány adósságrendezési stratégiájába.

- Szita Károly kaposvári polgármester közben rögzített árfolyamot, Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke három év türelmi időt kér. Egyetértene velük?

- Mindegyik javaslat elfogadható, a lényeg, hogy lépni kell, mert az önkormányzatok nem tudják saját erőből megoldani ezt a problémát.

- Nem volt felelőtlenség, hogy az önkormányzatok ilyen sok hitelt vettek fel?

- Az uniós pályázatok indulásakor nem volt más lehetőség a saját forrás biztosítására, mint kötvényt kibocsátani és hiteleket felvenni. Így állt elő az a helyzet, hogy az önkormányzatok negatív hitelállománya ma 1200 milliárd forint. Ennek fele húszéves futamidejű kötvény, melynek visszafizetése azért problémás, mert 90 százaléka devizaalapú. A másik 600 milliárdból csak 20 százalék devizaalapú. A svájci frank árfolyama az elmúlt hónapokban annyit emelkedett, hogy a különbséget lehetetlen kitermelni.

- A kormány az előző kabinetek felelősségét vizsgálná az ország eladósodása miatt. A polgármesterek felelőssége nem merül fel?

- Én is megvizsgálnám, melyek azok a helyek, ahol nincs eredménye a hitelfelvételnek. Más megítélés alá kell essen az, aki csupán felélte a pénzt, mint az, aki óvodákat, iskolákat, utakat épített, munkahelyeket teremtett, s mindemellett az államnak adót fizetett.

- Mégis, amikor Kósa Lajos debreceni polgármester tavaly államcsődről beszélt, csökkent az ország iránti befektetői bizalom. Nem gondolt erre, mielőtt nyilvánosságra hozta javaslatát?

- Kósa Lajos a vezető kormánypárt ügyvezető elnökeként sajtótájékoztatón beszélt államcsődről. Én pedig egy interjúban közöltem javaslatomat, nem emlegettem államcsődöt, és nyilatkozatom után nem emelkedett a svájci frank árfolyama. A problémák attól nem oldódnak meg, ha homokba dugjuk a fejünket, miközben a Pest megyei önkormányzat gyakorlatilag csődbe ment, Heves megye csődöt jelentett, Csurgó a csőd szélén áll.

- A napokban ismét gyengült a forint, a gazdaságban súlyos problémák vannak. Ilyen körülmények között is elvárná a segítséget?

- Nem segítséget várok. Törvény írja elő az önkormányzatok feladatait, és ehhez a forrásokat részben az államnak kell biztosítani. Az előző nyolc évben 1000 milliárd forintot vontak el tőlünk, 2011-ben tovább csökkent a mozgásterünk, de a feladatunk nem lett kevesebb.

- Hamarosan kezdődik az iskola. Lesz ebéd, világítás?

- Erről beszélek. Azok a települések működtetik a legtöbb intézményt, amelyek a legnagyobb bajban vannak. Kormányzati hátszéllel könnyebb újratárgyalni a bankokkal a hitelfeltételeket. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem országos érdek.

Heti Válasz

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu