Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Széleskörű összefogás szükséges a parlagfű ellen
A gyomnövény irtásával kapcsolatos teendőket tekintették át a MÖSZ-konferencia résztvevői

A parlagfű irtás jogi szabályozásáról, időszerű feladatairól és az önkormányzatokat ezzel kapcsolatosan érintő kérdésekről tartott tanácskozást a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) augusztus 24-én, Gödöllőn. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy parlagfű okozta problémák, és a pollenkoncentráció csökkentése érdekében széleskörű összefogásra van szükség.


A megjelentek egyetértettek abban, hogy közösen kell tenni a parlagfű okozta problémák ellen

A parlagfű jelenléte jelentős probléma elé állítja hazánk lakosságát az év második felében, s évről-évre egyre nagyobb károkat okoz mind egészségügyi, mind mezőgazdasági, mind idegenforgalmi téren. Mivel a Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-es felmérése szerint ma Magyarország teljes területe fertőzöttnek tekinthető, hatósági fellépésre van szükség, amelynek során a szankcionálás mellett a tudatformálásra és a felvilágosításra is nagy hangsúlyt kell helyezni. Az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság összefogására egyaránt szükség van annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a parlagfű jelenlétét.

A tanácskozást Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke nyitotta meg, majd Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese tartott előadást. Mint elmondta, 2012-től a tervek szerint több jogszabály is megváltozik majd az eredményesség érdekében, így például a tervek szerint ismét jegyzői hatáskör lesz a növényvédelmi bírság kiszabása, ami jelenleg a megyei kormányhivatalok feladata.

„A parlagfű-mentesítés kiemelt feladat a közmunka programok sorában is. Az idei esztendőben a közfoglalkoztatásban résztvevő 160 ezer főnek több mint a fele végzett parlagfű irtást, s a kiemelt célprogramokba is mintegy 17 ezren kapcsolódtak be" - hangzott el Dr. Jákucz Tamásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének előadásában. Mint megtudtuk, a kormány jövőre is a közmunkásokra szeretne építeni ezen a téren, s várhatóan a jelenleginél nagyobb források állnak majd rendelkezésre erre a célra.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a parlagfű irtás szorosan összekapcsolódik a környezetrendezéssel. Mint mondta, folytatni kell az elmúlt öt évben megkezdett tudatformálást. Előadása során ismertette a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Parlagfű-mentesítési Alap tevékenységét, ami többek között az ismeretterjesztéshez, és a mentesítéshez nyújt segítséget a megyei településeknek.

A parlagfű okozta megbetegedések hazánkban mintegy kétmillió embert érintenek, s a tizenévesek 25 százaléka szenved parlagfű allergiától - jegyezte meg előadásában Oláh Lajos, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Albizottságának alelnöke, s felhívta a figyelmet arra is, az allergiások száma évente 15 százalékkal nő. Elmondta, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a parlagfű az egészségügyi problémák mellett a mezőgazdaságnak és az idegenforgalomnak is jelentős gondokat okoz, az így keletkező kár 120-200 milliárd forintra tehető. Példának említette, hogy több német turisztikai lap augusztus második felére már nem ajánlja a Magyarországra utazást a parlagfű-fertőzöttség miatt. Ezen a helyzeten csak az állam, az önkormányzatok, a lakosság és a civil szervezetek összefogásával lehet változtatni.

A konferencia résztvevői megismerhették a rendezvényt támogató Stihl korszerű, parlagfű irtásra használható berendezéseit is. A gépek használatával és a védőfelszerelésekkel helyszíni bemutatón ismerkedhettek meg a települések képviselői.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu