Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen
A MÖSZ álláspontja az új önkormányzati törvény alapelveiről

Gémesi György, a MÖSZ elnöke augusztus 19-én az MTI érdeklődésére azt mondta: „a leglényegesebb elem, az alapfokú oktatás állami kézbe vételének részletei nem látszanak, nem derül ki, hogy most csak a pedagógusok állami bérezéséről van szó és a szakmai felügyeletről, vagy esetleg az intézmények állami tulajdonba kerüléséről. A MÖSZ álláspontja szerint az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen, az eddig megszokottak szerint" - tette hozzá.


Az önkormányzati érdekképviselet elnöke egyetértett abban, hogy egy nagyon erős állami tanfelügyelet épüljön ki, ugyanakkor úgy vélte: a feladatellátásához legközelebb az önkormányzat van, az iskola üzemeltetését kiválóan el tudja látni. Mint fogalmazott, vannak olyan polgármesteri észrevételek a közoktatás kapcsán, miszerint „vigye az állam, mert az elmúlt évek önkormányzatokat kivéreztető politikájának eredményeképpen egyszerűen ma már a szükséges költségek felét, vagy felét sem biztosítja a központi költségvetés".

Kitért arra, hogy ez korábban a 70-75, vagy akár a 80 százalékot is elérte, amikor „kényelmesen és jól el lehetett látni a közoktatási feladatokat". Most is „finanszírozni kell, és akkor nem lesz gondja a településeknek a feladat ellátásával" - tette hozzá. A MÖSZ hiányolta, hogy nem látszik, mitől lesz majd olcsóbb, hatékonyabb a feladatellátás. Az elnök úgy vélekedett: minél távolabb kerül a feladat felelőse a végrehajtástól, az annál költségesebb. „Semmi számítás és hatástanulmány nincs a jelenlegi stádiumban" - jegyezte meg.

A gödöllői polgármester nagy feladatnak nevezte az egészségügy átrendezését is. Ismertette: azzal egyetértenek, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek, az alap egészségügyi-ellátás pedig helyben van jól, ehhez nem nyúlnak hozzá. Mint mondta, most is önkormányzati feladat a járóbeteg-ellátás, ha nem tartozik kórház a rendelőhöz, „ezzel különösebb gond nincs".

A MÖSZ elnöke szerint ugyanakkor van két olyan terület, amiről nem lehetett hallani. Az egyik a járási hivatalok létrehozása, a másik az önkormányzati bevételek átrendezése. A járási hivatalok kapcsán kifejtette: elviekben lehet jó is, bár a jelenlegi rendszerre „iszonyatosan sokat költöttek az önkormányzatok", ennek átszervezése pedig újabb költségeket fog jelenteni. Jelezte: nem biztos abban, hogy az új rendszer a mostani feladatellátásnál hatékonyabb, olcsóbb lesz.

A szövetség szerint azt sem lehet látni, miként kívánják az önkormányzati bevételeket átrendezni. Gémesi György elmondta: ma például az iparűzési adó egyértelműen a működésre megy, és ebből fizetik az önkormányzatok a náluk lévő hitelállományt. „Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az önkormányzati bevételek, nevezetesen az iparűzési adó megmaradjon helyben, mert akkor garantált csak a biztonságos hiteltörlesztés" - tette hozzá.

A MÖSZ elnöke arra is kitért: nem derül ki a végrehajtás részletessége. Álláspontja szerint „ez azért baj, mert indul a következő év, és ezekben a kérdésekben, ha ilyen nagyságrendű változásokat kíván bárki is végrehajtani, akkor azt nagyon gondosan elő kell készíteni, hiszen működő rendszerről van szó". Hozzátette: nem lenne szerencsés, ha nagyon rövid idő állna rendelkezésre a felkészülésre, mindamellett szerződések vannak érvényben, egzisztenciákat érintő kérdések is vannak.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu