Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Barokk hétvégék a Barokk Évben, Gödöllőn
Kiállítások – koncertek – bábjáték – borkóstoló – barokk vásár

Augusztus első és második hétvégéjén különleges rendezvénysorozat helyszíne lesz Gödöllő. Ekkor kerül sor a Barokk Év központi eseményeire, melyekkel Mária Terézia királynő 260 évvel ezelőtti látogatására és Gróf Grassalkovich I. Antal halálának 240. évfordulójáról emlékszik meg a város. Az ünnepi hétvégeken számos színes kulturális, művészeti program várja az érdeklődőket.


Az ünnepi rendezvények a kastély új időszaki kiállításával kezdődnek augusztus 5-én. Ekkor nyílik meg a felújított Rudolf-szárnyban a „Kincses templomok - Grassalkovich I. Antal, a barokk főúr egyházi mecenatúrája" című időszaki kiállítás.  Grassalkovich I. Antal az Itáliából érkező barokk stílusirányzatot alapul véve kapcsolta be Gödöllőt az építészeti, kulturális véráramba. A gróf 33 templomot építtetett, többségét a magyar barokk-rokokó művészet élvonalába tartozó kegytárgyakkal ékesítve.

A kiállítás a templomokban, plébániákon fellelhető műkincseket összegyűjtve igyekszik bemutatni a barokk főúr páratlan művészeti ízlését, Grassalkovich I. Antal (1694-1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét. A mostani kiállítás új megvilágításba helyezi majd a gróf egyházi mecénási tevékenységét, tekintve, hogy az idevágó anyag még sohasem volt együtt látható, sőt nem kevés olyan tárgy is bemutatásra kerül, amelyekkel először találkozhat a szakma és a nagyközönség.

A kiállítást Kresz Albert fotóművész képei nyitják azokról a templomokról, amelyeket egykoron Grassalkovich Antal támogatott. A tárlaton kiállítják a Mária Terézia alapította Szent István-rend díszruháit, emlékérmét, alapszabályát, a királynő által adományozott miseruhát, palástot, valamint a gróf személyes iratait, relikviáit is. Mindezek mellett bemutatják a Váci Egyházmegyei Kincstár, valamint a plébániák által küldött 18. századi miseruhákat, kelyheket, szobrokat, festményeket. A kiállítás augusztus 6-tól - 2012. január 29-ig lesz megtekinthető.

Augusztus 6-án reggel újra átélhetjük a 260 évvel ezelőtti eseményeket. Fanfárszóval fogadják a hintón érkező Mária Teréziát, akit Grassalkovich Antal vezet be kastélyába. Hagyományosan ezzel a ceremóniával veszi kezdetét az egész napos, barokk kort megidéző fesztivál. A gyerekeket többek között vásári bábjáték, a felnőtteket borkóstolóval egybekötött tárlatvezetés várja mindkét hétvégén, amely során végigkalandozhatnak a kastély barokk épületrészein, végül pedig a felújított barokk istállóban kóstolhatnak bele a barokk élet ízeibe.

A kastély parkjában is látványos programok várják az érdeklődőket: a Mátyus Udvarház lovasbemutatói már az Antal-napi vigasságok során is nagy sikert arattak, most ismét megcsodálhatják a látványosságot, valamint itt lesz látható a „Barokk térinstallációk" című szabadtéri kiállítás is. Mindezek mellett mindkét hétvégén szabadtéri színházi előadások, kézműves foglalkozások és kirakodóvásár várja az érdeklődőket. A számtalan különleges program közül kiemelkedik a Concerto Constanz augusztus 6-ai díszudvari koncertje.

Grassalkovich I. Antal a gödöllői és a magyar történelem mellett az egyháztörténetbe is beírta nevét. A kastély kiállítása mellett az augusztus 7-ei „Nyitott templomok" rendezvényével is az ő emléke előtt tiszteleg a város. Ennek keretében az érdeklődők szakmai vezetéssel tekinthetik meg a református templomot, a kastélykápolnát és a máriabesnyői bazilikát. Augusztus 13-án a megújult főtér is sok érdekességet tartogat majd: egész napos barokk vásár várja az érdeklődőket, akiknek ezen az estén a Gödöllő Consort szolgál zenei élménnyel. Igazi látványosság lesz a Városi Múzeum és a református templom falára vetített fényjáték, ami a Múzeumok Éjszakáján is nagy sikert aratott.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu