Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tartósan biztosított az önkormányzatok működése
Pogácsás Tibor szerint a feladatfinanszírozással stabil gazdasági rendszer jött létre a településeknél

A feladatfinanszírozással stabil gazdasági rendszer jött létre az önkormányzatoknál – jelentette ki a Belügyminisztérium júniusban kinevezett önkormányzati államtitkára az MTI-nek adott interjújában. Pogácsás Tibor a nyilatkozatban kiemelte, olyan egységes információs rendszert alakítanak ki, amellyel a helyhatóságok gazdálkodásával kapcsolatos összes anomália előre jelezhető. 


A júniusban kinevezett államtitkár személyes célként fogalmazta meg, hogy stabil, biztonságos gazdálkodás alakuljon ki, ahol az önkormányzat biztosítani tudja polgárainak a komfortérzetet, a helyben maradáshoz szükséges feltételeket. Ezt minden településen szükséges elérni, a legkisebben és a fővárosban is – tette hozzá.

Álláspontja szerint a 2000-es évek közepén kialakult eladósodás és forráskivonás ellehetetlenítette volna a további működést. Leszögezte: ez elmúlt és nem térhet vissza, miután az Orbán-kormány az előző ciklusban átvállalta a települések adósságállományát. Ezzel és a feladatfinanszírozás kidolgozásával stabil gazdasági rendszer jött létre – emelte ki.

Pogácsás Tibor szavai szerint a feladatfinanszírozásban vannak még kisebb bizonytalanságok, amelyeket korrigálni kell. A költségvetés tervezésekor visszatérnek arra, mennyire megfelelőek a kidolgozott normatívák, a feladatokhoz rendelt összegek, s ahol például a saját bevételek nagyon alacsonyak, ott egy automatizmust kell kialakítani a visszatérő támogatási igények helyett - fejtette ki. Jelezte azt is, hogy nagy ívű átalakítás, szerkezeti változtatás nem várható a feladatelosztásban.

Az önkormányzati szakpolitikus fontosnak nevezte egyúttal, hogy az állam az adósság átvállalása után kontrollt tart az újabb hitelfelvételek felett. Összességében elmondható, hogy nem jelentős a beérkezett hiteligények darabszáma, ugyanakkor vannak jelentős összegű kérések - jegyezte meg. Azt még vizsgálják, hogy ezek közül mi teljesíthető a költségvetési törvényben rögzített maximum keret átlépése nélkül. A hiteleket csak fejlesztésekhez vennék fel a települések, s a kormány a döntésnél figyelembe veszi, hogy önkormányzati, állami feladathoz kapcsolódó beruházásról van-e szó, vagy önként vállalt feladatról – tette hozzá Pogácsás Tibor.

Az államtitkár ismertette azt is, hogy olyan egységes információs rendszert alakítanak ki, amellyel az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos összes anomália előre jelezhető, illetve amely alapján megalapozott fejlesztési programok dolgozhatók ki. Olyan hálózat kialakítását készítik elő, amely túl azon, hogy azonnal képet ad az önkormányzatok helyzetéről, egységes, jól átlátható rendszerben teremt lehetőséget az adatszolgáltatásra. A rendszerben a napi működéssel kapcsolatos gazdálkodási adatok, az adott település költségvetése és a pályázati költségek, elszámolások is megjelennek. Ezt az államtitkár a hosszú távú gazdálkodás szempontjából tartja fontosnak, mert mint mondta, mind az állam, mind az önkormányzat előre látja, hogy egy induló fejlesztés, ahhoz kapcsolódó külső forrás bevonása milyen terhet jelent.

Pogácsás Tibor a következő nagy feladatnak olyan összehangolt, térségeket, megyéket lefedő fejlesztési koncepciók kialakítását nevezte, amelyekben jól hasznosulnak az európai uniós és hazai források. Mindenképpen olyan fejlesztési irányt célszerű létrehozni, amely alapvetően a kötelező feladatok ellátásához kapcsolódó hátteret, infrastruktúrát teremti meg, de ezeket össze kell hangolni – jelentette ki, kifejtve: abban mindenképpen előre kell lépni, hogy a települések közötti egészséges rivalizálás ne okozzon olyan torzulásokat, hogy hasonló vagy ugyanazon réteget kiszolgáló fejlesztések egymáshoz közel jelenjenek meg. Ebben a megyéknek is jelentős szerepe van és lesz - mutatott rá.

Az önkormányzati államtitkár szólt arról is, az új, először megválasztott polgármesterekkel felveszik a kapcsolatot az október 12-ére kitűzött önkormányzati választás után, és folyamatban van a választott önkormányzati tisztségviselők képzésének megszervezése is. Úgy vélte: az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatása a polgármesterek napi munkáját nem változtatja meg, mert a polgármesterek döntően eddig is polgármesterek voltak, csak mintegy 80 olyan volt közöttük, aki képviselői feladatot is ellátott az előző ciklusban.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu