Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az összefogás és önfenntartás a közmunka jövője
Gémesi György és Prozlik László a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséről a Rádió Orientben

Június végén rendezték meg a Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozóját, ahol idén is kiosztották az Ezüstlánc díjat. A kitüntetést ezúttal Prozlik László, Gádoros első embere vehette át, aki az elvándorlást önfenntartó mezőgazdasági közmunkával próbálja meggátolni. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint példájuk is igazolja, hogy az önfenntartásra kell berendezkedni. 


1996 óta rendezik meg két évente a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját, 2000-ben pedig megalapították az Ezüstlánc díjat is, ami egy polgármester számára a lehető legnagyobb szakmai elismerést jelentheti. Idén Prozlik Lászlóra esett a választás, aki már 1998 óta a 3800 fős Békés megyei település, Gádoros polgármestere. Prozlik László a Rádió Orient műsorában elmondta, 1990-ben csöppent a közéletbe képviselőként, majd a pénzügyi bizottság elnöki tisztjét is ellátta, valamint alpolgármester is volt. 1993-ban alapította meg lokálpatrióta társaival a Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesületet, mellyel 5 évvel később a helyi politizálást is felvállalták.

A korábban alvó településen először a falu címerének és zászlajának megalkotásával, majd rendezvények szervezésével és a cserkészmozgalom elindításával próbálták felpezsdíteni az életet. A kitüntetést Prozlik László elsősorban a munkhelyteremtő tevékenységéért kapta.

Mivel Gádoroson főként a szántóföldi munkalehetőségek adottak, sokan kénytelenek a környező településeken dolgozni, emiatt évente 30-40 fővel csökken a lakosság. Prozlik László, ha nem is látja könnyűnek a helyzetet, azon dolgozik, hogy ez a szám csökkenjen. Ezt mutatja, hogy az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató a községben. Segítségére van ebben a start- és közmunka program, amit a lehető legkreatívabban igyekeznek kihasználni - jelenleg 85 főt foglalkoztatnak a program keretében.

2013-tól kertészeti és szántóföldi növények termesztésébe kezdtek, a megtermelt zöldségeket pedig a közétkeztetésben helyezik el, de termelők boltját is szeretnének nyitni. Idén 15 hektáron gazdálkodnak, a területet fúrt kútból locsolják, és a zöldhulladékot sem hagyják kárba veszni: komposztálásba kezdtek. Céltudatosan, cirok termeléssel készülnek a télre, amikor seprűfonással tudnak majd foglalkozni az emberek, de beindították négy gyógynövény termesztését is, valamint egy beton, egy komposztáló és egy drótfonó üzemük is működik. 15 hektáron gazdálkodnak idén, a területet pedig fúrt kútból locsolják.

Mindkét polgármester meglátása, hogy ezeknél a pár ezer fős kis településeknél a kulcs az összefogás lehet. Gádoros kistérségében már hat település megtette az első lépéseket ennek irányába, és elkezdték figyelembe venni, hogy kinek mi az előnye, milyen termékeket gyárt, és szeretnék, hogy a gazdálkodói boltokban is egyszerre többféle termék kapható legyen. A pályázatokra, uniós támogatásra is nagyobb az esély együttes erővel. Prozlik László elmondta, hogy a felnövekvő nemzedék szocializálódása is lényeges, ahogy a humán erőforrás megteremtése is, kétkezi munkások mellett ugyanis szükség van szakemberekre, vezetőkre is. A városvezető hangsúlyozta, a startmunka nagyon jó. 

A munkahelyteremtés mellett komfortérzetet is szeretnének nyújtani a lakosoknak a szórakozási lehetőségek kibővítésével. A térségben a falunapokat is ők kezdték el szervezni, valamint létrehozták a Disznótoros nap nevű gasztronómiai és kulturális rendezvényt is. A település arculata sokat köszönhet Makovecz Imrének, aki az 1990-es években fő építészük volt. A helyiek erdélyi testvértelepülésükkel is szoros kapcsolatot ápolnak, ami révén Szovátán egy 25 fős pihenőházat is átadott az önkormányzat 2008-ban.

Gémesi György a világtalálkozóval kapcsolatban elmondta, hogy az államtól várt nagyobb partnerség kérdése ismét felmerült, és itt főként technikai, nem anyagi kérdésekben várják a szorosabb együttműködést. Továbbra is a feladatfinanszírozás rendszerének a kialakítása lenne az egyik fő feladat, de meglátása szerint már kezd elindulni a folyamat pozitív irányba. A másik lényegi elem a fenntarthatóság kérdése, melyhez komoly stratégiát és jövőképet kell alkotniuk a polgármestereknek. A városvezetők hangsúlyozták, a közmunkaprogram nagyon jó indítóerő, de a tényleges sikerhez fenntarthatóvá kell tenni a programot.

Forrás: OrientPress Hírügynökség 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu