Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megnyitotta kapuit a Garay élménypince Szekszárdon
A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel

Megnyílt a Garay élménypince Szekszárdon. A város legrégebbi borospincéjében egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel.


Az államfő hivatalának honlapján 2014. július 23-án közzétett nyilatkozatában a legújabb kori demokrácia nélkülözhetetlen tartópilléreinek nevezte a falvak, városok, megyék önkormányzatait. „Az önkormányzatiság elve olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: ezért fontos, hogy az őszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos az is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen – hangsúlyozta.


Egyértelmű a helyzet

Áder János azt írta: az Alkotmánybíróság (Ab) 2014. július 21-énmeghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Ab döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását – szögezte le. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől – fogalmazott az államfő, megjegyezve: ezért – élve köztársasági elnöki jogkörével – a július 23-án meghozott államfői határozatával 2014. október 12-ére tűzi ki az önkormányzati választások időpontját.


Kapcsolódó határidők

A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat a választásért felelős igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a választáshoz kapcsolódó legfontosabb határidők. E szerint a mintegy 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak augusztus 15. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti, a jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 23-án kezdődik és a szavazás napján 19 óráig tart. A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük. A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, négy napon belül. A listákat szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A 780 négyzetméteres élménypincét Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke 2014. július 21-én adta át.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Horváth István elmondta: a szekszárdi önkormányzat 2012-ben közel százmillió forintért vásárolta meg a város központjában épült történelmi pincét, ahol az Új Széchenyi Terv 198 millió forintos támogatásával hozták létre a borászatot bemutató élménypincét. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel. A város célja az, hogy országosan egyedülálló módon, a modern kor igényeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva ismertessék meg a borászatot a széles közönséggel - mondta.

A projektet lebonyolító önkormányzati vagyonkezelő cég ügyvezetője, Bálint Zoltán beszámolt arról, hogy a XIII. századi eredetű építmény négy ágában alakították ki az élménypincét, amely 64 tablón és 11 infografikán, köztük interaktív képernyő segítségével nyújt élményszerű ismereteket a borról a látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelven is. A Garay pincével, amely a szekszárdi borokat az egyes pincék árain kínálja, és 70 fős éttermi résszel is rendelkezik, új turisztikai szegmens nyílik meg Szekszárd előtt - tette hozzá.

A látás-, hallás- és mozgássérültek számára akadálymentes létesítmény kialakításánál törekedtek a zöldenergia hasznosítására, az épületet hőszivattyúval és talajkollektorral fűtik, és óránként 1500 köbméteres kapacitású légcserélő biztosítja az egészséges levegőt.

A borkultúrát többek között a művészet, a technológia, a gasztronómia oldaláról bemutató pince egyik érdekessége, hogy a látogatók illatkapszulák segítségével érzékelhetik a borok egyedi aromáit, gyümölcsös vagy borhibára utaló illatát. A bemutató „gasztrokereke” ahhoz ad segítséget, hogy a szekszárdi borfajtákhoz melyik étel illik a legjobban, és az élménypince vendégei számos más interaktív lehetőség mellett kipróbálhatnak egy borbíráló programot is.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu