Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sok kistelepülésen küzdenek a turisták kegyeiért
Alsómocsoládon planetárium, Jakabszálláson a Magyarkert várja a látogatókat, Megyeren az egész falu kiadó

Miközben egy-egy hátrányos helyzetű térségben önmagában a falu életben tartása sem könnyű, vannak olyan kistelepülési polgármesterek, akik megpróbálnak országos ismertséget szerezni községüknek, és igyekeznek minél több turistát a településükre csalogatni. Akadnak, akik fejlesztésekkel küzdenek a vendégek kegyeiért, mások fesztiválokkal csábítják a turistákat. Előfordul azonban az is, hogy egy vezető védi települése nyugalmát a látogatók rohamától.


Alsómocsolád

A Baranya megyei Alsómocsoládon leginkább a turisztikai célú fejlesztéseikkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Idén adtak át egy repülőgép-szimulátort és mellette egy öt méter átmérőjű planetáriumot. Van Alsómocsoládon egy 18 méter magas, háromszintes impozáns erdei kilátó is, emellett beszereztek egy pletna típusú, 18 személyes hajót is Szlovéniából, amit korábban a Bledi-tavon használtak. Dicső László polgármester a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy bár a település lélekszáma alig haladja meg a 350-et, a vendégéjszakáik száma idén el fogja érni a 4500-at. „Már jócskán vannak előfoglalásaink 2016-ra is, azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a községünk iránt. A turisztikai fejlesztéseink beváltják a hozzájuk fűzött reményeket” – jelezte a település vezetője.

Szakácsi

A főként romák lakta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakácsi azzal került a sajtó látókörébe, hogy Szőke Gábor Miklós szobrászművész néhány éve a községnek adományozta egy munkáját, egy fából készült hatalmas tigrist. Oláh Lajos polgármester kifejtette: a tigris a falu védelmezője, egyfajta totemállata lett. „Ha valaki akár Budapestről, Debrecenből vagy Miskolcról a környéken jár, akkor gyakran az alkotást is megtekinti. Emellett megnézik a tigrist azok a németalföldi turisták is, akik a faluban vendéglátással foglalkozó holland testvérpárhoz érkeznek látogatóba” – hangsúlyozta Oláh Lajos, az egyik leghátrányosabb helyzetű magyar zsáktelepülés első embere.

Jakabszállás

Az M5-ös autópálya térségében fekvő Bács-Kiskun megyei Jakabszállás évekkel ezelőtt többek között azzal vált ismertté, hogy ott épült meg Magyarország kicsinyített mása. Az egyedülálló terepasztal 1:1000 méretarányban ábrázolja hazánkat. Bár a fejlesztés magánkezdeményezésből valósult meg, a helyi önkormányzat október óta hivatalban levő vezetése szorosan együttműködik a Magyarkert néven ismertté vált attrakció jelenlegi fenntartójával, hogy minél több turistát tudjanak a településre csábítani. Szabó György Róbert polgármester rámutatott, hogy a falu évek óta megrendezi júliusban a Jakab-napi Vigasságot, és szeretnék, ha a Magyarkertben is lennének további programok. Jakabszállásnak Kunszállással és Fülöpjakabbal közösen is van egy rendezvénye, a Falvak éjszakája. „A cél az, hogy ha jön ide egy turista, akkor minél több időt eltöltsön nálunk, akár három, négy, öt napot is” – jegyezte meg Szabó György Róbert. A polgármester hozzátette, hogy helyben van egy aszfaltozott repülőtér is, így repülőgéppel is el lehet jutni a településre.

Megyer

A hivatalosan alig kéttucatnyi lakosú Veszprém megyei Megyer önkormányzata a közelmúltban azzal kéredzkedett az újságok címoldalára, hogy hirdetést adott fel, amiben – a lakott és a gazdasági ingatlanok kivételével – a teljes falut bérbe adják. „Bérelj egy egész falut egy hétvégére! Sümegtől tíz kilométerre Megyeren hét teljesen felújított és berendezett falusi házban lakhattok, de tiétek lehet a kultúr, a pajta is, és aki szeretne a közügyekbe is beleszólni két napig, abból akár alpolgármester is lehet, így szabadon megváltoztathatja az utcák, terek nevét. Gyertek falura, éljetek vidáman!” – szólt a hirdetés. Pajer Kristóf polgármester a kezdeményezésről elmondta, hogy a vendégházakat az ő irányításuk alatt álló szociális szövetkezet végzi, az ingatlanok magánszemélyek tulajdonában vannak, csak átadták a fenntartást.

Komlóska

A 300 lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska más utat választott, a zsáktelepülés vezetése német alapítványi segítséggel létrehozta a Zempléni Fenntarthatósági Központot. Itt négy szobában harminc diákot és négy pedagógust tudnak elhelyezni, a gyermekeknek az ottani konyhán főznek, napközben pedig programokat szerveznek nekik. A városi gyermekek helyiek bevonásával megtanulnak többek között gyógynövényeket gyűjteni, kenyeret dagasztani és sütni, sajtot készíteni. Az iskola épületében bemutatókonyhát hoztak létre, ahol a gyerekek lemérhetik, mennyi energiát fogyaszt egy fatüzelésű sparhelt, egy gáz-, egy villany- vagy éppen egy indukciós tűzhely. Ugyanitt megnézhetik, hogyan működik egy szolárfőző. A falu vezetése meghirdette a kormányzati falu programot is, minden hazai közjogi méltóság hivatalának és a minisztériumoknak felajánlottak egy-egy földterületet. Az álmuk az, hogy legyen Komlóskán egy kihelyezett kormányülés.

Szentkirály

A Magyar Faluszövetség elnöke rámutatott: egy kistelepülés sikere azon múlik, hogy milyen a fekvése és a polgármestere. Szerinte egy balatoni falu helyzete ugyanis sokkal könnyebb, mint egy eldugott Borsod megyei zsáktelepülésé. „Egy nehéz sorsú falu vezetőjének zseninek kell lenni ahhoz, hogy községe kitűnjön a többi hasonló település közül, de kevés ilyen polgármester van. Az is igaz azonban, hogy önmagában egy kis falu működtetése is kemény feladat manapság” – jegyezte meg Szabó Gellért, aki a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere is, aki hozzátette: sok olyan falu van, ahol védik a nyugalmat, és nem akarnak turistákat csalogatni a településre. Szerinte ilyen Szentkirály is.

Rozsály

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsályon pedig csak kifejezetten a helyieknek szerveznek fesztivált. „Más települések lakója családjával csak akkor vehet részt a rendezvényünkön, ha szerepet vállal valamelyik civil szervezetünkben vagy nálunk sportol” – jegyezte meg Sztojka Zoltán polgármester.

Forrás: Napi Gazdaság Online

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu