Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Néhány hónappal tovább működhet a Zöld Híd Kft.
Ha a társaság bedől, a katasztrófavédelemnek kell megoldania a cég 300 ezer ügyfelénél a szemétszállítást

A vártnál egy-két hónappal tovább működhet a százezrek szemetét szállító és kezelő, gödöllői központú nonprofit cég, a Zöld Híd Kft. Ez azonban csupán a végjáték elnyújtásának ígérkezik – véli Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Ha a társaság bedől, a katasztrófavédelemnek kell megoldania a szemétszállítást.


Nyert pár hónapot az ország egyik nagy hulladékgazdálkodási cége, a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., amely júliusban az interneten és szórólapokon is azt közölte 300 ezer ügyfelével, hogy szolgáltatási területén már csak 2015. szeptember 1-jéig képes biztosan működtetni a szemétszállítást.

A gödöllői központú társaság azért tudja a megjelölt időpontnál valamivel tovább ellátni a feladatát, mert áfa tartozására legutóbb részletfizetési lehetőséget kapott – mondta a hirado.hu-nak Gémesi György, a város polgármestere. A kft. a hulladéklerakási járulékkal is folyamatos tartozásokba kerül, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, nem először, inkasszóval szedett be tőle – tette hozzá.

Az utolsó reménység is elveszni látszik

Az önkormányzati vezető kifejtette, jelen állás szerint csupán a végjáték elnyújtásáról van szó, mert tartós megoldás továbbra sem látszik a súlyos anyagi helyzetben lévő Zöld Híd számára. Sőt, nemrég az is kiderült, hogy feltehetően az utolsó lehetséges pluszforrásnak látszó pályázati lehetőségektől is elesnek.

A Földművelésügyi Minisztérium vezetője, Fazekas Sándor júliusban elutasította a Zöld Híd egyedi támogatási kérelmét. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor korábbi, pozitív tartalmú állásfoglalását követően pedig azt közölte, álláspontja szerint a cég számára a társult települések nem igényelhetnek pénzt a rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatási pályázaton.

A társulás egyik tagönkormányzatának küldött levelében az államtitkár arról írt, hogy ezen a pályázaton akkor indulhatnak a települések, ha veszélybe kerül a működésük vagy nem tudják ellátni valamely feladatukat, a támogatást azonban jelen esetben egy gazdasági társaság fejlesztésére kérnék.

Visszakérheti a pénzét az EU

Gémesi György szerint ezzel kilátástalanná vált a száz százalékban önkormányzati tulajdonú nonprofit társaság helyzete, amelyet törzstőke-emelés formájában több mint 600 millió forinttal kellene támogatni. További súlyos probléma, hogy a cég és a tulajdonos önkormányzati társulás nem tud félretenni pénzt a hulladékgazdálkodási eszközök pótlására, a szemét hosszú távú biztonságos kezelésére, a rekultivációra sem, miközben kötelező lenne a tartalékolás. Ezekből a tételekből a cég elmaradása 1 milliárd forint felett jár. A helyzet akár a cég felszámolását, és az EU-támogatás részleges visszafizetésének előírását is kiválthatja – mondta.

A Gödöllő központú céget 106 Pest és Nógrád megyei önkormányzat társulása alapította a hulladékgazdálkodási feladatok hosszú távú, az EU előírásainak is megfelelő megoldására. A kft. 2010 óta működik, az elmúlt években közel 10 milliárd forint állami és EU-forrásból teremtették meg a helyi modern hulladékgazdálkodás alapjait. A fenntartási terv 2030-ig szólt, melyhez öt éve kötelező fenntartási időszak is társult.

Forrás: Hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu