Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több száz kártyás vízmérőt szerelnek fel Pécsett
A feltöltő kártyás vízórával rendelkező pécsiek már rendszeresen fizetik vízdíjukat, nem halmoznak fel adósságot

A következő években kártyás, azaz előrefizethető díjjal működetett vízmérőket kapnak az önkormányzati bérlemények. Azok a pécsiek ugyanis, akik áttértek a kártyás mérőre, az ügyfélszolgálati irodában már rendszeresen töltik fel kártyájukat. A Tettye Forrásháznak pedig több száz millió forintnyi a kintlévősége – írja a PécsMa.


Az adóssággal szembeni közös fellépés érdekében három önkormányzati tulajdonú társaság (Pétáv Kft. Pécs Holding Zrt., Tettye Forrásház Zrt.) megalakította a Pécsi Követeléskezelő Egyesülést, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hosszú évek alatt felhalmozott tartozásokat nagyon nehéz rendezni. Az önkormányzat szerint a helyzet megoldása a tartozások kialakulásának megelőzésében rejlik, éppen ezért indítják el kártyás vízmérők felszerelését a Tettye Forrásháznál.

A cégnek jelenleg 740 millió forint kintlévősége van (ami ki nem fizetett víz- és csatornadíjakból jött össze), ez az összeg azonban némileg kevesebb az elmúlt év azonos időszakához képest – mondta Csöngei Adrienn, a cég szóvivője. Az önkormányzati bérlakásokban élők tartozása ebből 140 millió forintot tesz ki. Mindemellett csökkentek a kártyás vízmérővel rendelkezők tartozásai is, a mérőeszközzel kapcsolatos eddigi tapasztalatok pedig egyértelműen kedvezőek.

Azok a pécsiek ugyanis, akik áttértek a kártyás mérőre, az ügyfélszolgálati irodában már rendszeresen töltik fel kártyájukat. Ez pedig azt jelenti, hogy vízdíjukat fizetik, tehát nem halmoznak fel adósságot. Idén egyébként a Tettye Forrásház adatai szerint eddig 570 feltöltéssel kapcsolatos ügyintézés történt a cégnél.

A kártyás megoldás – amellett, hogy a felhasználóit anyagilag kevésbé terheli meg – még egy oknál fogva lehet hasznos. Arra ugyanis nem sokan gondolnánk, hogy az elszámolás ilyen módja kifejezetten hatékonyan csökkenti a lakóközösségek vízdíjfizetési problémáikból eredő feszültségeket is.

Egy kérdés viszont elkerülhetetlen a fővárosban már bevett fizetési móddal kapcsolatban: mi a helyzet akkor, ha valakinek elfogy a kártyáján a pénz? Csöngei Adrienn elmondta, hogy mivel a mérő kijelzője visszafelé számol, így mindig látható, hogy hány köbméter víz áll még a felhasználó rendelkezésére. Ha pedig elfogy kártyáról a pénz, az eszközben lévő csap automatikusan elzár.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a feltöltést mellőző delikvens teljesen víz nélkül marad. Az alapvető higiéniai okokból szükséges vízmennyiség ugyanis ekkor is a rendelkezésére áll, de csak korlátozva. A cégnél előre beprogramozzák „a törvény által előírt szociális vízmennyiséget”, így pedig ha elhasználtuk a feltöltött összeget, a mérőóra ezt a meghatározott minimumot még átengedi – de persze később ezt is ki kell fizetni a kártya feltöltésével egyetemben.

A kártyás mérőóra tervezett elsődleges célcsoportja a több mint 100 ezer forint tartozással rendelkező önkormányzati tulajdonban, illetve társasházban élő önkormányzati bérlők. A Tettye Forrásház idén 100, jövőre pedig 200 mérőórát fog a tervek szerint beépíteni lakásaikba. Két év múlva, 2017-ben következnének azok a felhasználók, akiknek a tartozása meghaladja az 50 ezer forintot – szám szerint 250-en. Az ütemterv utolsó szakasza 2018-ban esedékes, ekkor felülvizsgálják a korábban beszerelt mérők és felhasználóik helyzetét, majd az ő bevonásukkal további 250 kártyás mérőórát szerelnek majd be.

A mérőórák beszerelése összesen (a 2015-2018-ig terjedő időszakban) több mint 30 millió forintból valósul meg.

Forrás: PécsMa

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu