Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. február 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Napraforgós védjegyek a falusi turizmusban
Néhány hónapon belül beindulhat az új minősítési rendszer
A Nemzetgazdasági Minisztérium az egyes szálláshely típusokhoz tartozó védjegyek kiadásának, nyilvántartásának rendszerét különböző szakmai szervezetekre bízza. A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a szállodákét a Magyar Szállodaszövetség, az ifjúsági szálláshelyekét a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizető-vendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja.
 

A falusi szálláshely napraforgóval tanúsító védjegy a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által működtetett rendszer, amelynek alapvető célja, hogy - összhangban a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Kormányrendeletben foglaltakkal - garanciát nyújtson a szálláshelyszolgáltatás-nyújtás minőségének a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalára.

A védjegy további célja - a szálláshely-üzemeltetési engedélyben meghatározott követelményeken felül - a minőségi követelményeket nyújtó szolgáltatók pozitív megkülönböztetése és kiemelése az azokat nem vállaló vállalkozásokkal szemben, a tudatos fogyasztói (turista) magatartás elősegítése, a tájékozott fogyasztói döntés meghozatalának megkönnyítése, valamint a szolgáltatók minőségfejlesztésre, magas színvonalú szolgáltatásnyújtásra, fogyasztó-orientált szemléletre történő ösztönzése.

A védjegy tanúsítja, hogy a szolgáltatások minősítése előre meghatározott, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik. Ebben meg vannak határozva azok a további többlet követelmények, amelyek alapján megkapja minősítését a szolgáltató. Ilyen például a szállásadó szakképzettsége, a minősített épület külső és belső állapota, berendezése, a rendelkezésre álló programlehetőségek kínálata, valamint a falusi vendéglátó többletszolgáltatásai, amelynek pontjait a fakultatív szolgáltatásokat tartalmazó jegyzékből kell megállapítani. Az egyes szálláshelyek minősítése pontrendszerben történik. Az egyes követelmények milyenségét, minőségét ponthatárok között kell értékelni. Az összegyűjtött pontok egy megadott pontsávot elérve határozzák meg a napraforgószámot. Továbbra is 2-4 napraforgós táblákat fogunk kiadni az ara érdemes pályázóknak.

A védjegy kérelmezését egy pályázati űrlap kitöltésével kell a szolgáltatónak kezdeményeznie a FATOSZ felé. Ezt követően a következő hetekben lezajló továbbképzéseinken felkészített minősítő szakembereket küldünk ki a pályázó szálláshelyhez. A védjegy kérelmeket, a Minősítő Bizottság javaslata alapján egy úgynevezett Bíráló Bizottság hagyja jóvá. A minősítettekkel védjegyhasználati szerződést kötünk, majd Nemzeti Tanúsító Védjegyet, táblát és bizonyítványt kapnak, valamint fotóikkal és szolgáltatásaikkal együtt felkerülnek a FATOSZ honlapján külön e célra kialakított menüpontjába, illetve elektromos katalógusába, amit a Tourimform irodáknak is elérhetővé kívánunk tenni.

Az előző érvényes FATOSZ minősítésével rendelkezők közül, azok számára, akik az elmúlt egy évben minősíttették házukat a FATOSZ egy külön eljárásrendet dolgoz ki és terjeszt be a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, amelynek célja, hogy ezen, szolgáltatók is átsorolhatóak legyenek az új, Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkezők közé és ne kelljen a teljes új eljárást, valamint az egész eljárási díjat megfizetniük.

Az új minősítési rendszer - jóváhagyás után - előre láthatóan egy-két hónapon belül beindulhat, mivel 2011. július 1-jétől a falusi szálláshelyek esetében csak az új eljárási rendszerint minősített szálláshelyek viselhetik csak a Nemzeti Tanúsító Védjegy szövegű táblát. (További információ: Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége Információs Iroda, 1077 Budapest, Király u. 93. Tel: 1/268-0592, e-mail: agroturizmus@t-online.hu, honlap: www.falusiturizmus.eu)

Dr. Csizmadia László

a FATOSZ elnöke

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu