Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. február 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több jogosítványt az önkormányzatoknak
Gémesi György helyzetértékelése a Vasárnapi Újságban

Az önkormányzatok eladósodása és vagyonvesztése miatt a kormány változtatni akar az önkormányzati törvényen is, átrendezve a feladatokat. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy látja, reményt keltő apró lépések már történtek, de az önkormányzatok jövőjét meghatározó nagy változtatásokra még várni kell - hangzott el az MR1 Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.


Az egyes önkormányzatok finanszírozására felhasználható összeg nem mindenhol elegendő, ezért biztosan lesznek olyan települések, amelyek segítséget kérnek. A tavalyihoz képest idén a duplája, 31 milliárd forint áll rendelkezésükre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint ez az összeg tűzoltásra talán már elegendő lesz. Az önkormányzatokat érintő változtatások között van az oktatási intézmények fenntartói jogosítványának megváltoztatása is, amivel sok polgármester nem ért egyet.

„Kecsegtető az, hogy az állam átveszi a bérek finanszírozását" - magyarázta Gémesi György a Vasárnapi Újság műsorában -, „de ezzel olyan más jogosítványokat is átvesz, mint például az intézmények vezetőinek kinevezése, ami sérti az autonómiát." A MÖSZ-nek az a véleménye, hogy az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen, csupán több forrásra van szükség a biztonságos működéshez.

A Parlament létszámának csökkentésével párhuzamosan módosítanák az összeférhetetlenségi törvényt is, így nem lehet valaki egyszerre polgármester és képviselő is. Gémesi György támogatja ezt a változtatást, mert bár elvileg a Parlamentben is dolgozó polgármester komolyan lobbizhatna az önkormányzatáért, de a tapasztalat ezzel szemben az, hogy mindenki a saját területén próbál meg jobb pozíciót elérni, ezért az önkormányzati érdekképviselet háttérbe szorul. Mivel az önkormányzatot ugyanúgy, mint a parlamenti képviselőket, az állampolgárok választják meg, a legitimitásának is legalább akkorának kell lennie, a mai jogosítványoknál tehát többre van szükségük - magyarázta Gémesi György.

A beszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg: http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?d=00543b91_4445618.mp3

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu