Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Állami kézben sem lesz olcsóbb a közoktatás
A MÖSZ elnöke a Kossuth Rádióban nyilatkozott az ÖTV átalakításáról
„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerüljenek" - mondta Gémesi György, a szervezet elnöke március 21-én az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A MÖSZ vezetője mindenellett az önkormányzati törvény átalakításáról, a vármegye és járási rendszer bevezetéséről is beszélt.

„Míg a vármegyék kérdése inkább terminus technikusnak számíthat, a járások bevezetése komoly változást jelenthet majd a közigazgatásban" - fogalmazott az Gémesi György, a Magyar önkormányzatok szövetségének elnöke az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A közigazgatási államtitkár eddigi nyilatkozatai szerint ugyanis a járások gyakorlatilag az államigazgatási feladatok ellátására szerveződnének, a kormányhivatalok úgymond kinyújtott karjai lennének a kistérségek szintjén. Azaz ide például az építéshatóság, a gyámügy és egyéb hasonló államigazgatási feladatokat kell majd telepíteni. Ezzel szétválnának az önkormányzati és az államigazgatási feladatok.

Gémesi György egyetért ezzel az átalakítási iránnyal, ám szerinte azt úgy kell végrehajtani, hogy a jelenlegi önkormányzati működést ne érintse, az emberek megfelelő formában legyenek kiszolgálva és a megfelelő felkészültségű szakemberek és infrastruktúra rendelkezésre álljon a működéshez.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ugyanakkor nem támogatja azt, hogy teljes egészében állami kézbe kerüljenek az iskolák. Gémesi György szerint a közoktatási intézmények legjobb helye az önkormányzatoknál van, hiszen azok látják a legjobban a helyi szükségleteket. Mindössze arra van szükség, hogy a települések megkapják a pénzt az intézmények megfelelő működtetéséhez. Úgy fogalmazott, nem lesz olcsóbb a közoktatás, hogy ha állami kézben lesz. Hiszen az infrastruktúra fenntartása, az elektromos energia, víz, csatornadíj emelkedni fog. Az oktatáshoz szükséges feltételek - mint például a pedagógus létszám - sem fog csökkenni, tehát állami kézben sem lesznek kisebbek, inkább nagyobbak a költségek, mert a közvetlen kontroll, amely a működés hatékonyságát növelné hiányozni fog.

Az interjú teljes hosszában itt hallgatható meg: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/gemesi-nem-tamogatjuk-az-iskolak-allami-felugyeletet.html

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu