Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. február 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megkezdődött Gödöllői Barokk Év eseménysorozata
Mária Terézia-szobor, Grassalkovich-torta, emlékbélyeg és díszboríték
Március első szombatján megkezdődött a Gödöllői Barokk Év nagyszabású eseménysorozata, amellyel kettős évfordulóra emlékeznek: 260 esztendeje látogatott Gödöllőre Mária Terézia királynő, és 240 évvel ezelőtt hunyt el a Pest megyei település egykori birtokosa, Grassalkovich I. Antal. A decemberig tartó programsorozatban - egyebek mellett - a Birodalmam alatt... (Gróf Grassalkovich I. Antal) - Gödöllő mezőváros élete a 18. században" című kiállítással, Mária Terézia egészalakos bronzszobrának avatásával, valamint az évfordulók alkalmából kibocsátott bélyeg és díszboríték pecsételésével tisztelegnek a királynő és a főúr emléke előtt.  
 

A nagyszabású rendezvénysorozat szombat délelőtt az évfordulók alkalmából kibocsátott bélyeg és a hozzá tartozó díszboríték első napi bélyegzésével kezdődött a Gödöllői Városi Múzeumban. A Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület és a város önkormányzata kezdeményezésére, a Magyar Posta Zrt. által megjelentetett különlegességeket Gémesi György polgármester, Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója és Gaálné Dr. Merva Mária, múzeumigazgató pecsételte le. A bélyegen a királyi kastély főhomlokzata látható, míg a borítékon a kastélykápolna és Grassalkovich Antal portréja helyezkedik el - barokk motívumokkal körülölelve.

Délután újabb különleges meglepetés következett: barokk muzsika hangjaira mutatták be a Mária Terézia és a Grassalkovich Antal tortát. A Solier Cukrászata által készített ínyencségek elkészítését hosszas kutatómunka előzte meg, melynek során a szakemberek áttanulmányozták a 18. század ízvilágát, a királynő és az egykori főúr kedvenc édességeit. Ezután nyílt meg a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása, a „Birodalmam alatt... (Gróf Grassalkovich I. Antal) - Gödöllő mezőváros élete a 18. században" című, a paraszti létet, a jobbágyság mindennapjait bemutató tárlat.   

„A gödöllői kulturális évad minden esztendőben a Gödöllői Városi Múzeum kiállításával nyílik, s így van ez az idén is, amikor egy összefogott, tematikus év veszi kezdetét" - mondta Gémesi György polgármester megnyitó beszédében. Ennek a lehetőségét a legnagyobb épített gödöllői érték, a Grassalkovich kastély kínálta fel, ami az uniós elnökségi eseményeknek köszönhetően a nemzetközi figyelem középpontjába került.  A Gödöllői Városi Múzeum a Dr. Czeglédi Noémi történész muzeológus és Fábián Balázs néprajzos muzeológus rendezte, Grassalkovich I. Antal korabeli, gödöllői népéletet bemutató kiállítással, és annak rendezvényeivel kapcsolódik a Barokk Év rendezvényeihez. „Különleges időszak volt ez a település életében, hiszen - mint Gaálné Dr. Merva Mária fogalmazott: Gödöllőn minden, ami barokk, Grassalkovich I. Antalnak köszönhető. Mint mondta, az egykori szelemenágas házakból álló települést ő emelte ki a szürkeségből azáltal, hogy birtokainak központjává tette, és felépítette a kastélyt."

A megnyitó ünnepség a Grassalkovich-kastély kertjében folytatódott, ahol Zsigmond Attila, a Budapest Galéria főigazgatója hivatalosan is átadta Gödöllő városának Mária Terézia királynő Zala György alkotta egészalakos bronz szobrát, mely egykor a Millenniumi emlékművet díszítette. A rendezvényen Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára a királynő egyik Grassalkovich Antalhoz írott levelét olvasta fel, majd Zsigmond Attila mondott beszédet, melyben felidézte a királynő alakját, akit uralkodásra termett, karizmatikus személyiségnek nevezett, s akit - mint fogalmazta - sokan Mátyás király után a legjelentősebb magyar uralkodónak tartanak. A szoboravatón részt vett Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Adalbert Bicserdy, az Osztrák Nagykövetség tanácsosa és konzulja, Kravcsik Elemér, Zala György leszármazottja és Illyés Antal, a szobor restaurátora is, akiket Gémesi György, Gönczi Tibor, valamint Jeney Zsolt, a Magyar Posta Zrt. ágazati igazgatója a Barokk Év alkalmából kibocsátott bélyeggel és borítékkal ajándékoztak meg.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu