Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. október 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A határon átnyúló fejlesztések lehetőségei
EGTC – együttműködés államok, régiók és önkormányzatok között
A határon átnyúló fejlesztések lehetőségeinek bővítéséről, az európai területi társulás (EGTC) intézményéről tartottak kétnapos konferenciát „Az európai területi társulás és a többszintű kormányzás" címmel, március 22-én és 23-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvény a soros magyar Európai Uniós elnökséghez kapcsolódott.


A munkahelyteremtő, közlekedési, környezetvédelmi, energiafelhasználási, kutatás-fejlesztési, oktatási-nevelési, kulturális, idegenforgalmi, szociális, sport és egyéb célokra alakítható EGTC intézménye az önkormányzatoknak, régióknak és államoknak ad együttműködési lehetőséget. A jogi személyiséggel felruházott EGTC létrehozását az EU Régiók Bizottsága kezdeményezte 2006-ban, a társulás lehetőségével az uniós források hatékonyabb felhasználását is próbálta ösztönözni. Mivel az EGTC-re vonatkozó jogi szabályozás minden tagállamban alkalmazandó, bárhol azonos feltételekkel hozható létre ilyen csoportosulás. A magyar uniós elnökségnek egyik kiemelt témája a határ menti területi együttműködés.

Az EGTC gödöllői konferenciájának második napján, a „Jó kormányzás - a helyi önkormányzatok szerepe a gazdasági fejlődés támogatása terén és annak hatékonysága" című szekcióülésen Gémesi György polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, az EU Régiók Bizottságának a tagja is részt vett, s köszöntőjében az önkormányzatok településük gazdaságának fejlődésében betöltött szerepét elemezte. Mint elmondta, az elmúlt 20 esztendőben, a korábban alvóvárosként ismert Gödöllő az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosává vált, amiben nagy szerepe van a tudatos ipartelepítés után az erős helyi gazdaságnak, a multinacionális ipari és kereskedelmi cégeknek, illetve az ipari parkban működő hazai kis és közepes vállalkozásoknak.

„Egy település gazdaságának a fejlődésében meghatározó szerepe van az önkormányzatnak azzal, hogy megteremti azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy meginduljon előbb az érdeklődés a fejlesztések iránt, később megjelenjenek a konkrét befektetések" - hangsúlyozta a polgármester. E feltételek közé tartozik a jó településfejlesztési stratégia, a jó infrastruktúra, a befektetőbarát helyi jogszabályi környezet, a jó közlekedés és humán erőforrás felmérése. Fontos, hogy a település felismerje az adottságaiból származó lehetőségeket, és jól határozza meg az irányt. Fontos szempont az is, hogy a helyi önkormányzat ne fojtsa meg a helyi gazdaság szereplőit, úgy határozza meg a helyi kötelezettségeket, hogy az ne gátolja a helyi gazdaság további versenyképességét.

További fontos szempont, hogy jól határozza meg az arányokat. Ha fejleszti a települést, soha ne feledkezzen meg a fenntarthatóságról, vizsgálja meg a fejlesztés hatását a helyi gazdaságra, ne hagyja figyelmen kívül, hogy milyen szinergikus és egymást kioltó hatások érvényesülnek a helyi gazdaság szereplői között, és azt hogyan lehet befolyásolni a helyi önkormányzat eszközeivel. Az önkormányzatok nagyon sokat tudnak tenni a települések gazdasága fejlődésének tárgyában, nagyban segíthetik, de le is ronthatják annak hatékonyságát. Sosem szabad elfelejteni, hogy a közös cél -gazdaság fejlődés- érdekében mi a feladata, mozgástere, kompetenciája a településnek és mit tud elfogadni helyi lakosság.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu