Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Minőségi útjavítás télen, nyáron, innovatív aszfalt újrahasznosító technológiával!
Cold-Perfect adalékanyag

A magyar közutak állapota, mint azt mindannyian tapasztaljuk elszomorító, KSH adatai szerint több mint fele, 53 százaléka rossz, 11 százalék nem megfelelő, egyharmaduk pedig teli van nyomvályúval, azonban a közutak felújítására sem a magyar költségvetés, sem a helyi önkormányzati szektor nem rendelkezik elegendő forrással, így sok esetben csak tűzoltásra, azaz az utak kátyúzással történő javítására van lehetőség.


A magyar közutak állapota, mint azt mindannyian tapasztaljuk elszomorító, KSH adatai szerint több mint fele, 53 százaléka rossz, 11 százalék nem megfelelő, egyharmaduk pedig teli van nyomvályúval, azonban a közutak felújítására sem a magyar költségvetés, sem a helyi önkormányzati szektor nem rendelkezik elegendő forrással, így sok esetben csak tűzoltásra, azaz az utak kátyúzással történő javítására van lehetőség.

A magyar éghajlati viszonyok mellett az útjavításokat nagyrészt nyáron és késő tavasszal lehet eredményesen elvégezni, a téli és az őszi kátyúzás kizárólag sürgősségi megoldás a balesetveszélyes lokális hibák megszüntetésére. A hideg időszak meleg aszfaltok beépítésére nem alkalmas, illetve az aszfaltkeverő telepek télen nem üzemelnek. Ilyenkor nagyrészt különböző adalékanyagokkal kevert hidegaszfaltok állnak a szakemberek rendelkezésére, azonban ezek stabilitása meg sem közelíti a meleg aszfaltok stabilitását. Az útjavításokban, az utóbbi évtizedekben teret nyert a mart és bontott aszfalt újrahasznosítása, azonban adalékanyag nélkül ugyanaz a probléma adódik, mint meleg aszfaltoknál, hogy a beépítésük csak megfelelő hőmérséklet felett megengedett.

Erre a problémára kínál most innovatív, környezetbarát megoldást egy magyar cég, aki az idei évben olyan technológiát fejlesztett ki, ami lehetővé teszi a minőségi, tartós útjavítást az őszi-téli csapadékos, hideg időszakban is, amikor az általánosan használt aszfaltokkal nem igazán lehet tartós munkát végezni. Az eljárás legfőbb vívmánya, hogy a cég által fejlesztett aszfalt újrahasznosító berendezés az útjavítások során a javítandó útfelületről felmart, vagy a kátyúkból kivágott aszfaltot hasznosítja újra, úgy hogy egy speciális, Cold-Perfect elnevezésű adalékanyag (szabadalomi oltalom alatt álló új termék) hozzáadásával, kiváló kátyúzó anyagot állít elő.

A technológia egész évben alkalmazható, és az országban különböző telephelyeken felhalmozott, hatalmas mennyiségű, veszélyes hulladéknak számító mart/bontott aszfalt újrahasznosításával védi a környezetet. Az eljárás gazdaságos választás az útkezelők, önkormányzatok számára, mivel a hideg és meleg aszfaltos technológiákhoz képest olcsóbb megoldást jelent, továbbá a jelenlegi aszfalt újrahasznosító módszerekkel szemben kevesebb humán munkaerőt igényel.

A fejlesztés kulcstényezője, hogy az adalékanyaggal módosított aszfalt jó adhéziós képessége miatt, a télen elhelyezett aszfalt nem pereg ki hónapokon belül, nyáron is a helyén marad, illetve a letisztított, de vizes felületekhez is jól tapad, így a nedves kátyúkat nem kell kiszárítani. Használhatóságát növeli, hogy az útból kibontott aszfaltdarabok a helyszínen újrahasznosíthatók, nem kell a kibontott anyag elszállításáról gondoskodni. Télen a nagy aszfaltkeverők leállása idején is lehet meleg aszfalttal dolgozni, és mindig az igénynek megfelelő mennyiségű aszfaltot lehet előállítani, hulladék anyag nem keletkezik.

 

Az eljáráshoz fejlesztett berendezés egy teherautóra felhelyezhető aszfalt újrahasznosító, amely az előre feltöltött mart aszfalt és adalékanyag tartályából - az aszfaltozás helyszínén - az igényeknek megfelelő mennyiségű adalékanyaggal ellátott aszfaltot állít elő. Az útból kibontott aszfalt helyszíni hasznosítására, pedig a gépen található egy felhordó egység, ami a kibontott anyagot az útról az aszfaltmelegítőbe szállítja. A szerkezet a teherautóról levehető, fix lábakra helyezhető és akár telepített aszfaltkeverőként is üzemeltethető. Költséghatékony megoldásként az útjavító cégek kis kihasználtsággal működő Bagela-i is beépíthetők a gépbe.

 

Palik Dávid

 

További információk: www.aszfaltujrahasznositas.hu

 

Packer Kft. 3200 Gyöngyös, Keleti Karácsondi köz 1., 

Tel.: 37/316-480,

E-mail:info@aszfaltujrahasznositas.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu