Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gyenes Levente nem mond le polgármesterségéről
A Belügyminisztérium – a Pest megyei kormányhivatallal ellentétben – nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására

Nem mond le ismét megszerzett mandátumáról Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör), Gyömrő 2016. augusztus 28-án újraválasztott polgármestere annak ellenére sem, hogy a megyei kormányhivatal szerint ezt kell tennie. A politikus egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva úgy véli: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.


Gyenes Leventét áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett „számlagyáras” perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.

Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról (mint mondta: nem kívánta kellemetlen helyzetbe hozni a képviselő-testületet). Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Kiemelte: lemondásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyömrői lakosok a megismert információk birtokában döntsenek arról, továbbra is alkalmasnak tartják-e a város irányítására.

Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben.

A Pest megyei kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd kormánymegbízott az MTI megkeresésére augusztus 29-én közölte: a méltatlanság a régi-új polgármesterrel szemben még mindig fennáll, így amennyiben Gyenes Levente nem távozik önként, a kormányhivatal kezdeményezni fogja a méltatlansági eljárás lefolytatását a képviselő-testületnél.

A testületnek a következő ülésén, legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül ki kell mondania a méltatlanságot. Ha ez nem történik meg vagy a döntés jogszabálysértő, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál fogja kezdeményezni a polgármester méltatlanságának kimondását.

Gyenes Levente – aki augusztus 29-én nem reagált az MTI megkeresésére – augusztus 30-án arról tájékoztatott, hogy Gyömrő jegyzője megkérte, s előző este kézhez kapta a Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalását. E szerint a polgármester méltatlansága már nem áll fenn, nem kell lemondania.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született”.

Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente „előző” tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzik: véleményük nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat.

A régi-új városvezető kedden azt mondta: „a Gyömrőn élők döntöttek (.); a választás eredménye, a közel 80 százalékos támogatottságom magáért beszél, ezért nemcsak saját magamért, hanem városunkért és az itt élőkért is megvédem bármely jogi fórumon igazamat.”

Az MTI megkeresésére a Pest megyei kormányhivatal augusztus 30-án közleményben tudatta: fenntartja és megerősíti a gyömrői választásról augusztus 29-én közölt álláspontját, vagyis azt, hogy az újraválasztott polgármesternek le kell mondania.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu