Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Parlagfűhelyzet: „Többe kerül a leves, mint a hús”
Szigorúbb jogszabályokra, büntetésekre lenne szükség az allergén gyomnövény elleni védekezésben

Nagyon magas a parlagfű pollenjének koncentrációja, és a helyzet a következő hetekben csak rosszabb lehet. Az önkormányzatok megszigorítanák a jogszabályokat, az ombudsman külön kormánybiztosra bízná a védekezés irányítását – tudható meg a HírTV tudósításából.


Több hektáron virágzik a parlagfű Budapest határában. A parcella tulajdonosa nem irtotta ki az allergiások rémét, amiért megbírságolhatják, és pluszban állhatja a hatóság által elrendelt kaszálás költségeit is. Külterületen a földhivatal, belterületen a jegyző büntet – papíron legalábbis – mondja az egyik önkormányzati érdekképviselet elnök.

„Bejelentés, az van, természetesen a területen azért vannak elhagyott házak és mondjuk elég nagy területek, a probléma abban van, hogy hiába intézkedik a jegyző hatóságilag, a bejelentés után azt mégiscsak az önkormányzatnak kell lekaszálnia, és hiába próbálják kiszámlázni vagy érvényesíteni a költséget a lakossal szemben, hát, ötvenezer forint alatt bele sem kezd az ember, vagy inkább 100 ezer forint alatt azt kell, hogy mondjam, bele sem kezd, mert többe kerül a leves, mint a hús… valami más jogszabályi környezetet kell kitalálni, mert mi soha sem fogunk hozzájutni a pénzünkhöz” – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

A pollencsapdák azt jelzik, hogy továbbra is sok a fertőzött terület. „Nagyon magas pollenkoncentráció lehet, és ez tovább emelkedik, déli szél fúj, és ennek következtében a pollenkoncentráció megemelkedett” – közölte Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

A pollenallergiások többsége érzékeny a parlagfűre, a szemviszketéssel, könnyezéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújt felnőttet és gyermeket.

„A keresztallergia lényege, hogy bizonyos ételek és a bizonyos pollenek között nagy hasonlóság van szerkezetüket tekintve, és ilyenkor a szervezet nem ismeri fel, hogy most nem a parlagfűvel találkozott, hanem valamilyen étellel. Parlagfűnél leggyakrabban a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, kivi keresztallergia van” – magyarázta Madarasi Anna allergológus. Az allergiásokra nehéz hetek várnak, a parlagfű augusztus második felében szórja legjobban a virágporát.

A civilszervezet elnöke szerint a mezőgazdasági termelőket alig büntetik a parlagfű-mentesítés elmulasztásáért. „Még a Földművelésügyi Minisztérium miniszter urának aláírásával pedig azt jelenti eredménynek, hogy 2015-ben már az extrém magas riasztási szint nem volt meg. Mi az, hogy az extrém magas nem volt meg, riasztási szintnek nem szabadna lenni! Hiszen teljesen mindegy a betegeknek, hogy ötméteres vízben fullad meg vagy hétméteresben. A vizet úgy le kell csökkenteni, hogy ne fulladjon meg, a pollenkoncentrációt pedig úgy le kell csökkenteni, hogy ne okozzon problémát” – szögezte le Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület elnöke.

Az alapvető jogok biztosa a parlagfű elleni védekezés irányítását külön kormánybiztosra bízná.

Forrás: HírTV

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu