Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Még csak erkölcsileg ismerik el a védőnők munkáját
A mintegy ötezer védőnői praxisból jelenleg négyszáz betöltetlen

A kormány által béremelésre szánt összeg töredékét kapják csak kézhez a védőnők, amíg nem kötelezi a munkáltatóikat jogszabály arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák. A szaktárca közölte: ők is azt szeretnék, ha az önkormányzatok a kapott pénz minél nagyobb hányadát fordítanák a védőnők béremelésére – írja a Magyar Idők.


Félresiklott a kormány jó szándéka, a védőnők nagyon elkeseredettek, végső esetben sztrájkra is készek – állítja a területen magát reprezentatívnak tartó Autonóm Területi Szakszervezet elnöke. Varga Andrea hangsúlyozta: bár megkezdték egy esetleges védőnősztrájk előkészületeit, de nem a munkabeszüntetés a céljuk, hiszen ez nekik nemcsak a munkájuk, hanem a hivatásuk is. Azt szeretnék, ha a kormány meghallaná végre a hangjukat, és a bérkérdés megnyugtatóan rendeződne.

A probléma gyökere, amint azt Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének (Mave) elnöke is megerősítette, hogy a kormány által béremelésre szánt összeg töredékét kapják csak kézhez a védőnők, amíg nem kötelezi a munkáltatóikat jogszabály arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák. Januártól visszamenőleg átlagosan 30-35 ezer forinttal több pénz jut a védőnői praxisok finanszírozására havonta, a munkáltatóknak azonban csak ennek 12 százalékát kell kötelezően a védőnők bérkiegészítésére fordítani. Ez azt jelenti, hogy – a körzet nagyságától függően – csupán bruttó 1600-5600 forinttal emelkedik egy dolgozó fizetése.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2012–2013-as évekéhez, amikor az akkori egészségügyiek béremelés csak azután jutott el maradéktalanul a döntően az önkormányzatok alkalmazásában álló védőnőkhöz, miután erről külön jogszabály-módosítást adtak ki. Ehhez az is kellett, hogy a szakma az ombudsmanhoz forduljon, aki azonnali intézkedést kért a minisztertől.

Csordás Ágnes szerint a helyzet annyiban sem változott, hogy kérésük ellenére a védőnők továbbra is a közalkalmazotti, nem pedig az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján kapják a fizetésüket. Ez már most is komoly fizetésbeli különbséget okoz: egy diplomás pályakezdő védőnő alapbére bruttó 122 ezer forint, egy szintén főiskolát végzett pályakezdő kórházi ápolóé 163 ezer forint, egy nyugdíj előtt álló védőnő 206 ezer forintos járandóságával szemben egy azonos végzettségű, a pályán ugyanannyi ideje dolgozó nővéré 237 ezer forint.

Az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről szóló júniusi megállapodás nyomán pedig még nagyobb, akár százezer forintos is lehet a szakadék a fizetések között, ami az egyesület elnöke szerint komoly szakemberhiányt is előrevetít. Hiszen miért jelentkezne valaki védőnői szakra egy főiskolán vagy egyetemen, ha ugyanannyi tanulással bruttó százezer forinttal is többet kereshet, ha más egészségügyi szakmát választ? Beszédes, hogy a mintegy ötezer védőnői praxisból jelenleg 400 betöltetlen.

Csordás Ágnes kifejtette: továbbra is azt kérik, hogy a mentésben, a betegszállításban és a vérellátásban dolgozókhoz hasonlóan a védőnőket is vegyék be az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó ellátások, szolgáltatások közé, és fizetésüket a szakdolgozói bértábla alapján állapítsák meg. Mint fogalmazott, nem fogadható el, hogy ekkora különbség legyen ugyanolyan végzettséggel egészségügyi tevékenységet végző szakemberek fizetése között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma közleményben reagált a védőnők segélykiáltására, kiemelve: a kormány a védőnők mellett áll, ezért is döntött úgy, hogy emeli a védőnői finanszírozást. „Célunk, hogy a plusztámogatást a szolgáltatók minél nagyobb hányadban a védőnők béremelésére fordítsák” – fogalmaz a dokumentum.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu