Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A fagykárok hatodát téríti az állam

2007. 05. 25.

Az április végi, május eleji fagy jóval több mint húszezer gazdálkodónál okozott kisebb-nagyobb, a szakértők szerint mintegy 40 milliárd forintra becsült kárt. Az önkéntes kárenyhítési alapból - a kormány döntése után - mintegy 6-7 milliárd forintnyi kárenyhítésre számíthatnak.


Visszamenőleges biztosítással kerüli meg az uniós támogatási szabályokat a magyar kormány. A fagykárokat szenvedett gazdáknak ugyanis csak a kárenyhítési alap közreműködésével lehet segítséget nyújtani - a közvetlen támogatást tiltja az EU -, ám a termelők nem igazán voltak korábban előrelátók. Az alapba mindössze 3600 gazda lépett be, s - állami támogatással együtt is - csak 600 millió gyűlt össze a kárenyhítésre. Miután a fagykárok összértékét 40 milliárdra becsülik, a pénz aligha lett volna elegendő - ráadásként nem minden kárt szenvedett gazda lépett be az alapba, segíteni viszont csak a tagoknak lehet.

A kormány javaslatára azonban az Országgyűlés úgy módosította a nemzeti kárenyhítésről szóló törvényt, hogy némi segítséget a szigorú szabályok ellenére is lehessen adni. Margittai Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke elmondta: a már lezárt kárenyhítési rendszert újból megnyitják, és július 15-ig csatlakozhatnak a gazdák. Egy másik módosítás, hogy a kormány a jövőben már nemcsak a gazdák által befizetett összeget duplázhatja meg, hanem tetszőleges összeggel töltheti fel az alapot. Most ötmilliárd forintot szánnak erre a célra. A keret az újonnan belépő gazdák befizetésével tovább bővülhet - bár az elnök azt nem tudta megbecsülni, mennyivel.

A várakozások szerint természetesen a most fagykárt szenvedett gazdák lehetnek az új tagok. Biztató lehet a számukra, hogy - a módosítás nyomán - nem is kell 2008-ig várniuk a pénzre. Az új szabályok szerint a gazdálkodók a kárenyhítési összeg 90 százalékát még a kár évében megkapják. Idén decemberben fizetnek, a kárigények összesítése után a viszszaosztással állapítják meg a kárenyhítés összegét.

A kormány és a bankok egyezsége szerint ráadásul a kárt szenvedett gazdák állami garanciával, 50 százalékos kamattámogatás mellett, kétéves türelmi idővel, nyolcéves futamidővel hitelt vehetnek fel. A kistermelők pedig az integrátoroktól halasztott hitelre vásárolhatnak a termelés fenntartásához szükséges anyagokat.
 (Népszabadság - Czauner Péter)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu