Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Példaértékű foglalkoztatási modell Dunaújvárosban
2002 és 2015 között városi szinten 360 főnek adtak munkát – Megyei szintre is kiterjesztenék a DRNÖ programját

Az ország minden településének csak ajánlani lehet azt a képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot, amelyet a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (DRNÖ) működtet. Ennek bemutatására és megyei szintű kiterjesztési lehetőségére szervezett a DRNÖ és a Fejér Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat konferenciát 2015. november 27-én, Dunaújvárosban, a városházán – írja a duol.hu. 


A rendezvényen jelen volt többek között dr. Dorkota Lajos, Magyar Energetikai­ és Közműszabályozási Hivatal elnöke, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója, Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nagy Zoltán, Dunaújváros rendőrkapitánya, Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere, a megyei közgyűlés tagja, valamint a járási és kormányhivatal képviselői és a közreműködő partnerek.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere köszöntőjét azzal kezdte, a napokban Hosszú János, a DRNÖ vezetője a Belügyminisztériumban egy országos pályázat első díját vehette át az önkormányzattal való együttműködésért. Sőt, a Territora Innovációs Díjat „Közösség kategóriában” szintén elnyerték.

„Büszkék vagyunk arra, hogy példaértékű az a modell, amelyet Hosszú János és munkatársai megteremtettek a településen. Annyira, hogy a megyei politikusok felkérték, a helyi sikereket Fejér egészére terjesszék ki” – mondta és kiemelte: az általánosítás és előítélet jelenségét jelentősen csökkentette, hogy Dunaújváros utcáit és tereit folyamatosan és nagy létszámban roma és nem roma, hátrányos helyzetű emberek együtt tartják tisztán. Hozzátette: számítanak rájuk és ők is számíthatnak a város vezetésére.

Fontosnak tartja, hogy a program résztvevői tanulhatnak és képezhetik magukat, ezzel esélyt kapnak be­, vagy visszakerülni a munkaerő piacra. Mi több, elsajátítják az alapvető együttélési és viselkedési normákat, értékeket, magatartást. Megtanulják a konfliktusok kezelését, megértik, elfogadják az együttélés írott és íratlan szabályait.

Ezt követően Hosszú János köszönetet mondott mindazoknak, akik a kezdetektől segítették, támogatták őket. „Amikor először megkerestük a város vezetését, próbáltuk jelezni, szeretnénk véget vetni a babgulyásfőző időszakoknak. Akkor fogalmaztuk meg a közfeladat ellátáson alapuló, képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot és teljes támogatásukról biztosítottak minket. Az önkormányzat anyagi, jogi és tárgyi feltételek biztosításával megoldottá tette a nemzetiségi önkormányzat fenntartását. Majd a nonprofit cég létrehozásával már szerződést tudtunk kötni a DVG Zrt.­vel és más partnerekkel a foglalkoztatásra, képzésre” – kezdte prezentációját az elnök, aki számokkal is szolgált, például idén közel háromezer köbméter szeméttől szabadították meg a várost a munkatársaik, ami hatalmas eredmény, csak köszönet és tisztelet jár ezért.

Hosszú János aláhúzta, OKJ-­s és akkreditált tanfolyamokat is hirdettek, ennek révén többen főállást kaptak. Ezen felül hiányszakmákban szerveznek oktatást, a diákoknak is tudnak munkalehetőséget biztosítani, sőt, a pótvizsgára kényszerülő tanulóknak is segítenek a felkészülésben pedagógusok bevonásával. Kiemelten kezelik a konfliktusok megoldását, ezzel is elősegítve a társadalom békés egymás mellett élését.

„Az együttműködő partnereknek csak köszönet jár azért, hogy átérezték, gyönyörű, de egyben nagyon nehéz feladat embereken segíteni. Ám elég csak egy olyan rászoruló szemébe belenézni, aki hálásan megköszöni, hogy tudtunk neki munkát, kenyeret adni.”

Az elnök összegzőjéből kiderült, 2002 és 2015 között tizenkét főállással biztosították, azt, hogy városi szinten 360 főnek adtak munkát, képzésben pedig 669 alkalommal álltak rendelkezésre. Ezen felül 410 embernek egészségügyi szűrővizsgálatokat is biztosítottak.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: duol.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu