Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Geotermikus távfűtőrendszert adtak át Kistokajban
A rendszert a Kistokaj és Mályi határában talált geotermikus hőforrásokból kinyert forró vízre alapozva építették ki

Agrár- és ipari létesítményeket fűtenek geotermikus hővel Kistokajban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a miskolci Geo-Wendung Zrt. 1,162 milliárd forintból építette ki hőközponttal együtt a távfűtőrendszert, amelyet 2015. november 27-én adtak át.


A Geo-Wendung Zrt. a környezet és energia operatív program „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című pályázatán csaknem 712 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projektre, amely lényegében a PannErgy Nyrt. által kitermelt geotermikus energiát másodlagosan használja fel – mondta Garamvölgyi Attila, a társaság igazgatóságának tagja.

A tőzsdén jegyzett PannErgy Kistokaj és a szomszédos Mályi határában sikeres próbafúrások után geotermikus hőforrásokra talált, az innen kinyert forró vízre alapozva Magyarország és a térség legnagyobb, geotermikus hőt hasznosító rendszerét építette ki. A 2013-ban átadott 7,5 milliárdba került miskolci geotermikus projektnek köszönhetően tízezer miskolci háztartást és több mint száz intézményt látnak el környezetbarát hővel.

A Geo-Wendung a rendszerből úgymond visszatérő másodlagos geotermikus hőenergiát vásárolja meg a PannErgy-től, és tovább értékesíti hasznosításra mezőgazdasági, ipari és szolgáltató vállalkozásoknak, és – mint ahogy Garamvölgyi Attila elmondta – arra is lehetőség van, hogy a lakosság is használja a gáztól és a hagyományos tüzelőanyagoktól lényegesen olcsóbb és környezetbarát energiát fűtésre.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a geotermikus energia költséghatékony, megbízható, fenntartható, környezetbarát, és felhasználása révén jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A Nemzeti Energiastratégia egyik fő célja, hogy a jelenlegi 8-9 százalékról 2030-ig 20 százalékra bővüljön a megújuló energia felhasználása – tette hozzá, megjegyezve: Magyarországon 2020-ra a geotermikus energiából származó energiamennyiségnek el kell érnie a 12 ezer terajoule-t.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu