Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Határokon átnyúló Rákóczi-útvonalat hoznak létre
A tematikus út Borsiból, Rákóczi szülőhelyéről indul és Kassáig tart, ahol a fejedelem nyugszik

II. Rákóczi Ferenc örökségének és emlékének ápolása lehet az a kapocs, amely összeköti az európai nemzeteket, ezért a fejedelem életéhez szorosan kapcsolódó települések összefogásával Rákóczi Európai Kulturális Útvonal jön létre – jelentették be 2015. november 23-án, egy sárospataki konferencián. 


A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Hajdu Imre önkormányzati képviselő, a Rákóczi Kulturális Útvonal kialakításáért felelős megbízott azt mondta: az útvonal létrehozásának célja elsősorban a turisztikai és a kulturális együttműködés. Hajdu Imre szerint Rákócziról sokan, sokat tudnak: tudott, hogy európai formátumú politikus, államférfi volt, Európa valamennyi országában elismerték, mint uralkodót, de életének állomáshelyei nem annyira ismertek.

Az útvonal létrehozását Sárospataktól függetlenül a lengyelországi Jaroslaw település is kezdeményezte. Bujdosása idején a fejedelem hosszabb ideig tartózkodott ott háromezer kuruccal együtt, a városban a mai napig ápolják Rákóczi kultuszát – tette hozzá Hajdu Imre. Megjegyezte: a sárospatakiak is arra törekednek, hogy mostaninál még méltóbb emléket állítsanak a fejedelemnek, ezért a város feladatának érzi, hogy a mai Európában mindenhol megismerjék Rákóczi nevét.

Eddig harminchat olyan magyarországi és határon túli település neve „került elő a történelemből”, amely valamilyen módon köthető Rákóczihoz, valamennyien támogatják a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal létrehozását, amelyre uniós pályázaton szeretnének támogatást nyerni – mondta Hajdu Imre, hozzátéve: erről a sárospataki szakmai konferencián szándéknyilatkozatot írtak alá.

Az együttműködés a turizmusra, a kulturális örökség védelmére és ápolására, valamint a turisztikai infrastruktúra kiépítésére fókuszál. Az útvonal Borsiból, Rákóczi szülőhelyéről indul, és mindazon településeket érinti, amelyek építészetileg, csaták vagy a fejedelem életének meghatározó helyszínéként köthetők hozzá, és egészen Kassáig tart, ahol a fejedelem nyugszik.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu