Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

MÖSZ – Huszonöt éve a magyar önkormányzatokért
Emlékezés és előretekintés a Magyar Önkormányzatok Szövetsége jubileumi konferenciáján

Nagyszabású jubileumi konferenciával ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2015. november 18-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvényen számos előadás és panelbeszélgetés hangzott el az önkormányzatiság múltjáról és jelenéről, majd Gémesi György MÖSZ-elnök emlékérmekkel és díszoklevelekkel köszönte meg a 25 éve polgármesteri tisztséget betöltő településvezetők munkáját, illetve adta át az idei Polgármesteri Ezüstlánc- és Polgármesteri Pecsétgyűrű-díjakat. 


„A MÖSZ nem politikai szervezet, hanem érdekvédelmi szövetség, amely az elmúlt 25 évben mindig az önkormányzatok, az önkormányzatiság érdekeit képviselte és képviseli ma is. Állásfoglalásainkat mindig az önkormányzatok érdekei alapján alakítjuk ki, amelynek lényege a helyi hatáskörök önálló gyakorlásához és a településen élők komfortos életfeltételeinek kialakításához és fenntartásához szükséges feltételek biztosítása” – mondta el nyitó előadásában Gémesi György MÖSZ elnök, miután köszöntötte az ünnepi konferencia vendégeit, köztük a településüket negyed százada vezető polgármestereket, a társszövetségek vezetőit, valamint a rendszerváltozás óta eltelt időszak belügyminisztereit, önkormányzati politikusait, szakembereit. Az önkormányzati érdekvédelem jelenéről szólva Gémesi György elmondta, a hatékonyságot nagyban erősítené egy önkormányzati kamara létrehozása, illetve, ha biztosítanák a felterjesztési jogot az önkormányzati szövetségek számára. Végül, a települési érdekek erőteljesebb érvényesítése céljából kezdeményezte a Magyar Polgármesterek Szövetsége létrehozását, amelyhez várja a magyarországi és a határon túli magyar polgármesterek, alpolgármesterek csatlakozását. 

Az elnöki beszédet követő filmvetítésen az egybegyűltek megismerkedhettek a MÖSZ 25 éves tevékenységével, majd Farkasné dr. Gasparics Emesétől, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárától megtudhatták, hogyan is festett a magyar önkormányzatok negyed százada kormányzati szemszögből. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a magyar- magyar kapcsolatok alakulását bemutató előadásában elmondta: az elmúlt negyedszázad során nagyon sok anyaországi és erdélyi magyar település kötött testvérvárosi kapcsolatot, most a legfontosabb feladat még több tartalommal megtölteni ezeket. Külön kiemelte a MÖSZ-szel kötött együttműködési megállapodást, amely mindkét fél részéről gyümölcsözőnek bizonyult. Renkó Zsuzsanna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője az önkormányzatok ellenőrzése során szerzett tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal. Mint kifejtette, az adósságkonszolidáció után is szükség van a számvevőszéki vizsgálatokra a települések pénzügyi egyensúlyának, költséghatékony gazdálkodásának, stabilitásának fenntartásához, majd felhívta a polgármesterek figyelmét az ÁSZ honlapján megtalálható öntesztre, amelynek segítségével az önkormányzatok maguk ellenőrizhetik gazdálkodásukat.

Az előadások után panelbeszélgetés hangzott el a Magyar Országgyűlés négy pártjának önkormányzati kérdésekkel foglalkozó képviselőivel: Hegedűs Lórántné (Jobbik), Gertsmár Ferenc (LMP), Molnár Gyula (MSZP) és Boldog István (Fidesz) az 2012-es Mötv. Rendelkezéseivel, a megyék szerepének kiüresedésével, a feladatfinanszírozással, az önkormányzati érdekegyeztetéssel, illetve a többszintű kormányzással kapcsolatos véleményeiket ütköztették Gémesi György moderátori közreműködése mellett. Bár a megszólalók többször vitába szálltak egymással, abban szinte mindenki egyetértett, hogy a települések pénzügyi problémái nem oldódtak meg az adósságkonszolidációval; hogy hibás döntés volt a közoktatás államosítása; hogy a feladatfinanszírozás jelentős korrekcióra szorul; hogy emelni kell a kistelepülési polgármesterek fizetését, illetve hogy a helyben keletkezett bevételeket helyben is kellene felhasználni. 

A konferencia végén Gémesi György emlékérmek és díszoklevelek átadásával köszönte meg azoknak a településvezetőknek a munkáját, akik az első önkormányzati választások óta vezetik településüket, külön kiemelve Pásztor Bélát, Veresegyház első emberét, aki az ország legrégebbi polgármestereként, 50 éve áll a Pest megyei város élén. Ezután a MÖSZ elnöke átadta a Szövetség kitüntetéseit is: Eszes Béla, Jánoshida polgármestere Polgármesteri Ezüstlánc díjat, míg Dicső László, Alsómocsolád, Kárpáti Jenő, Magyarszék és Tabányi Pál, Maglód első embere Polgármesteri Pecsétgyűrű díjakat vehette át példaértékű polgármesteri tevékenységéért.

Forrás: möszlap.hu

Letölthető tartalmak:
- Az ünnepi rendezvény megtekinthető és letölthető képei
- A rendezvény videó összefoglalója

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu