Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyelőre a bankoknál maradhat a települések pénze
Informatikai problémák húzhatják keresztül a kormány terveit

Nem kizárt, hogy 2017-ig nem kerülnek át az önkormányzatok számlái a bankoktól a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), mivel utóbbinak az informatikai rendszere erre még nem készült fel. A kormány még vizsgálja, hogyan lehetne a legbiztonságosabban kezelni az önkormányzatok pénzeszközeit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdaság azon érdeklődésére, mikor terjesztik a parlament elé azt a törvényjavaslatot, amely kötelezné az önkormányzatokat, hogy a MÁK-nál vezessék folyószámláikat. 


A tárca válasza megerősíteni látszik a Világgazdaság azon értesülését, miszerint január 1-jén aligha kerülnek át az önkormányzatok számlái a bankoktól a kincstárhoz, noha azt a Napi.hu birtokába november elején került kormányzati dokumentumok megvalósíthatónak tartották.

A nagy horderejű váltást Orbán Viktor március végén helyezte kilátásba, miután a tavaszi brókerbotrányok megmutatták, a magántulajdonban lévő pénzügyi szolgáltatók bajba kerülése mennyire nehéz helyzetbe hozta az ott számlát vezető helyhatóságokat, számláik zárolása miatt nem tudták kifizetni a munkabéreket, szociális támogatásokat, súlyos zavarokat okozva ezzel az adott településen.

Az utóbbi hetekben kiszivárgott tervek szerint a helyhatóságok a megtakarításaikat kizárólag állampapírba tehetnék, bankhitelt viszont továbbra is felvehetnének, ám csak a kormány engedélyével. Az önkormányzati adóbevételeket a számlavezető MÁK időarányosan, havi bontásban megelőlegezné, és átvezetné a helyhatóságok számlájára. Ezzel áthidalva, hogy miközben bevételeik – mindenekelőtt a tavaly több mint 700 milliárd forintra rúgó helyi adók – az év folyamán egyenetlenül folynak be, addig a működési kiadásaikat folyamatosan kell állniuk.

Csakhogy az önkormányzati számlák átvételének informatikai háttere finoman szólva sem biztosított, a nyár elején maga Dancsó József MÁK-elnök ismerte el, hogy e téren legalább tízéves lemaradásban vannak. „A kincstár a pénzforgalmi szolgáltatásait és rendszereit a jogszabályváltozások okán és az ügyféligényekre is tekintettel folyamatosan fejleszti, a jelenlegi pénzforgalmi szolgáltatások magasabb színvonalon történő biztosítása érdekében folyamatban van az új Kincstári Számlavezető Rendszer fejlesztése” – válaszolta most a MÁK a Világgazdaságnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu