Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bővülhet a családtámogatás és a gyermekvédelem
Kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetést és a gyed extrát – Az önkormányzatok is több feladatot kapnak

Bővülne a családtámogatás, a gyermekvédelem, így a többi között az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra és a bölcsődei ellátás a napokban benyújtott családügyi törvényjavaslat nyomán – ismertette 2015. november 11-én Novák Katalin és Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) két államtitkára.


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón, egy belvárosi bölcsődében elmondta: a törvénycsomag parlamenti elfogadása esetén a 2014-ben bevezetett gyed extra – amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását – már nem a gyermek egyéves, hanem féléves korától vehető igénybe. Így akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok.

A bölcsődei diplomás nevelők jövedelme jövő év elejétől havi 40-60 ezer forinttal is növekedhet, miután a pedagógus-életpályamodellt rájuk is kiterjesztik. A szeptemberi családtámogatásokat pedig az ideihez hasonlóan a jövőben is augusztusban folyósítják majd, hogy segítsék a családok tanévkezdését – tette hozzá.

Elmondta: a bölcsődei modell 2017-től jobban alkalmazkodik majd a helyi igényekhez és több családhoz juthat el. A három év alatti gyermekek ellátására többféle bölcsőde vehető majd igénybe: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is. A családi napközik sem szűnnek meg, hanem a három év alatti gyermekek ellátásába kapcsolódnak be, finanszírozásuk pedig kedvezőbb lesz.

Mindezzel összefüggésben az önkormányzatok feladatai is bővülnek. Eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező ez az ellátási forma, a törvényjavaslat elfogadása esetén 2018 végéig minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább három család jelzi ilyen irányú igényeit – közölte Novák Katalin.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: a jövő évtől minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése. Az ehhez szükséges mintegy 4,5 milliárd forintot a kormány biztosítja majd.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt öt évben többet tettek e téren, mint az előző két évtizedben. Az ingyenes gyermekétkeztetésben részesülők száma 3,5-szeresére, 92 ezerről 318 ezerre nőtt. Az óvodákban és bölcsődékben ez több mint 90 százalékos arányt jelent. A szociális kormányzat vizsgálja, miként lehet ezt kiterjeszteni az iskolák alsó és felső tagozataira.

Az ingyenes étkeztetésben idén nyáron pályázatok révén az önkormányzatok csaknem fele vett részt, így ebből 142 ezer gyermek részesülhetett. A jövő évtől a törvényjavaslat elfogadása esetén az önkormányzatoknak már kötelező lesz erről gondoskodni nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben, így először 2016 tavaszán. Az étkeztetéshez szükséges infrastruktúrát az önkormányzatoknak kell megszervezniük, vagy ahol ez nem megoldható, ott ki kell szállítani a családokhoz az ételt - mondta az államtitkár.

Hozzátette, mindezt a kormányzat teljes egészében finanszírozza, várhatóan az eddigi 3 milliárd helyett erre a célra elkülönített 4,5 milliárd elegendő lesz.

Czibere Károly elmondta: a törvénycsomag parlamenti támogatása esetén januártól megerősítik a gyermekjóléti szolgálatokat is annak érdekében, hogy a szakemberek gyorsabban értesüljenek az elhanyagolt, veszélyeztetett, bántalmazott gyerekekről, és minél hamarabb segíthessenek.

A családgondozás települési szinten, a hatósági, gyámügyi tevékenység járási szinten működik majd. A gyermekjóléti központok száma négyszeresére, 48-ról 198-ra nő, ehhez félmilliárdos többlettámogatás kapcsolódik, amelynek összege így 10,1 milliárdról 10,6 milliárdra emelkedik. További négyszázmilliót fordítanak majd a központok eszközfejlesztésére és a felkészítésre - közölte az államtitkár.

Czibere Károly hozzátette: jelenleg 60-70 támogatásra szoruló család jut egy gondozóra, ami szinte lehetetlenné teszi az eredményes munkát. Ahhoz az kell, hogy egyszerre legfeljebb 25 családdal foglalkozzon egy szakember, ezért a családgondozók létszámát lényegesen növelni kell, januártól pedig jelentős béremelést is kapnak – mondta.

Forrás: MTI

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu