Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A vidékfejlesztés lehetőségeiről a Vizek Városában
Komárom-Esztergom megyében folytatta „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatát a MÖSZ

Tata nemcsak a vizek, hanem a sport és a művészetek városa is, ahol az önkormányzat saját alapítású ösztöndíjakkal motiválja a diákokat a jobb eredmények elérésére, persze az idegenforgalom szerepe is jelentős, mint a helyi adóbevételeket, mint a munkahelyteremtés tekintetében – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferencia-sorozatának Komárom-Esztergom megyei állomásán.


Tata nemcsak a vizek, hanem a sport és a művészetek városa is – kezdte az előadását Michl József polgármester, Gémesi György MÖSZ-elnök köszöntőjét követően. A 24 ezres városban ugyanis sportol, vagy művészeti képzéseken vesz részt az általános iskolások 60 százaléka, és az önkormányzat szeretné, ha mindez a teljes tanulólétszámról elmondható lenne. A diákok teljesítményének javítása érdekében megalapították a legjobb tanulóknak járó Öveges ösztöndíjat és a legszorgalmasabbakat is saját finanszírozású ösztöndíjjal motiválják. Nagy súlyt fektetnek az egyházak és a civil szervezetek támogatására, illetve a szociális ellátásra is, de kizárólag a valóban rászorulók esetében. A tatai kistérség a megye egyik legaktívabb közfoglalkoztatója, a közmunkások főleg a városüzemeltetés, a zöldterületek gondozása területén kapnak feladatokat. A természeti kincsekben és építészeti emlékekben egyaránt bővelkedő kisvárosban jelentős szerepe van az idegenforgalomnak is, mint a helyi adóbevételeket, mint a munkahelyteremtést tekintve. A település vonzóbbá tétele érdekében folyamatosak a fejlesztések, nemrég újították fel az Angolkertet, hozták létre az ökoturisztikai központot, s a város főtere, a Kossuth tér is hamarosan megszépül.

Horváth Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Zala megyei Kirendeltségének vezetője a Közös Agrárpolitika (KAP) első évéről beszélt, valamint bemutatta az Európai Bizottság által nyáron elfogadott 2014-2020-as költségvetési időszak agrártámogatási rendszerét, különös tekintettel arra, hogy az hol és mennyiben tér az elmúlt évek gyakorlatától. Mint ismertette, a most megkezdődött tervezési időszakban a 3770 milliárd forint KAP támogatást kap Magyarország, ebből 1300 milliárd jut a II. pillérre, azaz a Vidékfejlesztési Programra (VP). A program strukturális és eljárásjogi változásai közül kiemelte, hogy a pályázatok mostantól felhívások formájában jelennek meg, a kötelezettségvállalásokat támogatási szerződések tartalmazzák, a szakaszolt pályáztatást folyamatos váltja fel és az elbírálási rendszerben is pozitív változásokra lehet számítani. A még idén megjelenő pályázatok közül az egyedi szennyvízelvezetési, illetve a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukcióját és energiahatékony felújítását célzó pályázatot ajánlotta a polgármesterek figyelmébe a kirendeltségvezető, hozzátéve, hogy 2016 első felében várhatóan megjelenik majd a következő hét év pályázatainak 90-95 százaléka. 

Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkári kabinetjének főtanácsadója előadásának első részében a magyarországi közfoglalkoztatás immár négyéves történetét mutatta be a településvezetőknek, a folyamatosan átalakuló programoktól, a jogszabályi változásokon át az évről-évre jelentős mértékben növekvő keretösszegekig. Ezt követően az idei közmunkaprogramok legfontosabb célkitűzései, a programokon belüli képzési lehetőségek, illetve az aktuális programok következtek. Mint elmondta, az idei 270 milliárdhoz képest jövőre 340 milliárd forintot fordítanak majd közfoglalkoztatási programokra, amelyeknek keretében számos olyan új tevékenységek is elvégezhető lesz, mint a temető-rekonstrukció, a graffiti-eltávolítás, vagy az önkormányzati tulajdonú utak, kastélyok, bérlakások, illetve állatmenhelyek felújítása. Végül a főtanácsadó felhívta a felhívta a figyelmet a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Portáljára, amely mindig naprakész információval szolgál a közfoglalkoztatás aktuális és tervezett programjairól, valamint a közfoglalkoztatottakat érintő képzésekről és szolgáltatásokról.

Az előadásokat rövid konzultáció követte, majd Gémesi György összegezte a hallottakat, sikeres munkát, pályázást kívánt a településvezetőknek. Mint elmondta, a MÖSZ jövőre is folytatja vidékfejlesztési konzultáció sorozatát, amelynek során ismét szeretnék az összes megyét végiglátogatni.

Forrás: möszlap.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu