Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„A börtönben ülők hetven százaléka én vagyok”
Cserdi polgármestere szerint a fiatalokon múlik, hogy változik-e a cigányság megítélése

Ha arra domborítasz, hogy cigány vagy, amikor sérelem ér, akkor nem cigány vagy, hanem bunkó – jelentette ki Bogdán László, Cserdi polgármestere a pécsi Gandhi Gimnáziumban tartott bűnmegelőzési napon. A falu vezetője szerint azért, hogy megváltozzanak a cigányokra vonatkozó sztereotípiák, az új roma generáció tehet a legtöbbet – írja a Magyar Nemzet.


Több mint másfél száz diák tanul Európa egyetlen roma középiskolájában, a pécsi Gandhi Gimnáziumban. A városi rendőrkapitányság az iskolával együttműködve szervezett kedden bűnmegelőzési napot, amelyen a sportprogramok mellett Bogdán László, Cserdi település polgármestere tartott előadást, hogy inspirálja a roma fiatalokat a tanulásra, a munkára és a jogkövető életvitelre.

Bogdán László szokásához híven nagyon keményen fogalmazott beszédében. Kifejtette, a cigányságról kialakult sztereotípiák kapcsán a romáknak is fel kell tenniük a kérdést, hogy miért van a gyűlölet. Hozzátette: „mi azt hisszük, hogy körülöttünk forog a világ, a többiek viszont ezt nem értik, félnek”.

„Azt mondják rólunk, hogy világbajnokok vagyunk lapáttámasztásban, és mi ülünk a sitten, mi pedig ezen megsértődünk? Minden rajtatok, a fiatalokon múlik, hogy ez megváltozzon” – szólította meg a diákokat, akik csendesen, nagyon odafigyelve hallgatták a polgármestert. Cserdi első embere azt mondta, hogy egy olyan faluból érkezett, ahol ő 17 éves koráig dögkútból evett, és ahol 600 bűncselekményt követtek el egy évben, az emberek 98 százaléka pedig nem dolgozott. Ezen változtattak.

A roma faluvezető elmondta azt is, hogy nem sok olyan ország van, mint Magyarország, ahol a rendőrök leülnek a cigányokkal, hiszen a szlovákoknál falat húztak a romák lakta negyedhez, de a franciák is hazaküldték őket. – Ha arra domborítasz, hogy cigány vagy, amikor sérelem ér, akkor nem cigány vagy, hanem bunkó. A kettő nem ugyanaz – monda. Leszögezte: 19 ezer férőhely van a hazai börtönökben, és a 70 százaléka „én vagyok”.

Kálmán József, a pécsi rendőrkapitányság helyettes vezetője elmondta, a rendezvény megfogalmazott célja, hogy közelebb hozzák a rendőrség munkáját a diákokhoz, s akár a rendőri hivatást is vonzóvá tegyék számukra. – Egyben azt is szeretnék megmutatni, miként lehet hasznosan eltölteni a szabadidőt – mondta.

A Gandhi Gimnáziumban ez volt a negyedik bűnmegelőzési nap, az elmúlt években is nagyon sokan részt vettek az eseményen. A pécsi rendőrkapitányságon is sok roma dolgozik, osztályvezetőként is tevékenykednek.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu