Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kilenc helyszínen zajlik idén a Héttorony Fesztivál
Kéthetes rendezvénysorozat a Kossuth-díjas építész születésének nyolcvanadik évfordulójára

Kilenc helyszínen, köztük három határon túli településen zajlik a 2015. november 5-én kezdődő, Makovecz Imre születésének 80. évfordulójára emlékező idei Héttorony Fesztivál. A szervezők közleménye szerint a november 20-ig tartó fesztivál kiemelt célja, hogy a magyarországi népzene és világzene csúcsteljesítményeit eljuttassák a szomszédos országok magyarságához, valamint ráirányítsák a figyelmet a zene és az építészet szerves kapcsolatára.


A koncerteken kívül a magyar organikus építészeti iskola megteremtőjeként számon tartott, Kossuth- és Prima Primissima Díjjal, valamint Corvin-lánccal is kitüntetett Makovecz Imre (1935-2011) szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések, valamint a gyermekeket a hagyomány szeretetére ösztönző műsorok is várják a közönséget.

A rendezvénysorozat a Fonó Budai Zeneházban veszi kezdetét november 5-én, ahol bemutatják a fesztivál szimbolikáját tükröző Jelterv építészeti pályázatra érkezett legjobb munkákat, valamint Makovecz és a nomád nemzedék címmel konferenciát is szerveznek. Az esten koncertet ad Szalóki Ági és barátai, valamint a Düvő zenekar és Kubinyi Júlia.

November 6-án a makói Hagymaházban a Makovecz Imre által a fővárosba megálmodott Szent Mihály-templom terveit és modellrészleteit lehet megtekinteni. A programot esti fényfestés és a Cimbaliband fellépése színesíti, emellett közreműködik a Fricska táncegyüttes is.

A Kárpátalján található tiszapéterfalvi képtárban november 7-én délelőtt az esztovátának is nevezett helyi szövőszéket, valamint egyéb len- és kenderfeldolgozó eszközöket mutatnak be az Ugocsa Hagyományőrző Egyesület segítségével. Szvorák Katalin Papó zenekarával lép fel, majd délután Kiss Ferenc beszélget Kész Barna és Kész Margit kárpátaljai néprajzkutatókkal Ugocsa megye építészeti hagyományairól, a paraszti létformáról és népköltészetről.

November 8-án, vasárnap a fesztivál a törökvágási református templomban folytatódik Kolozsvárott, ahol Makovecz Imre korai munkáiról tudhatnak meg többet az érdeklődők eredeti tablók és naplómásolatok segítségével. Emellett prímástalálkozó is várja a közönséget: együtt muzsikál Jámbor István „Dumnezu”, Martin Codoba „Florin”, Varga István „Kiscsipás” és a Buda Folk Band.

A határon túli helyszínek sorát gazdagítja a lendvai Színház és Hangversenyterem is, ahol a Pesti Vigadó Makovecz kiállításának anyagából tekinthető meg október eleje óta egy válogatás. November 13-án a Héttorony Fesztivál programjaként a tárlatra látogatókat fényfestés és a Babra zenekar koncertje is várja.

Sevilla és Csenger: Csernyus Lőrinc főépítész munkássága címmel nyílik kiállítás november 16-án Jászapátiban, a közönség emellett részt vehet Majorosi Marianna lemezbemutató koncertjén is. Másnap a Tolna megyei Kakasdon a faluházmozgalomról szóló tárlat lesz megtekinthető, a település Makovecz Imre által tervezett faluházába szervezett eseményen a Berecz család ad műsort.

November 18-án a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) budapesti székházában Makovecz Imre 2002 és 2011 közötti munkásságát ismertető új kötetet mutatnak be. A kiadvány Gerle János 2002-ben megjelent Makovecz Imre (Tervek, épületek, írások 1959-2001) című kötetének a folytatása, és annak újrakiadásával együtt jelenik meg az EPL Kiadó gondozásában.

A Héttorony Fesztivált a Zeneakadémiára szervezett gálakoncert zárja Makovecz Imre születésnapján, november 20-án. A hangversenyen az észt Arvo Part Lamentate című műve csendül fel, valamint hallható lesz Kiss Ferenc A holdudvarház dalai című ciklusa is Vedres Csaba szimfonikus hangszerelésében.

Az ünnepi koncerten a neves építész fia, Makovecz Pál vezényel, közreműködik a Zuglói Filharmónia, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar, az Etnofon Zenei Társulás, Bognár Szilvia, Horváti Kata és Szvorák Katalin is. Az est részeként első alkalommal adják át a Makovecz Imre-díjat - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu