Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milyen változásokat hozhat az e-kártya bevezetése?
A fejük tetejére állnak az okmányirodák – A „kőkori” rendszer és a technikai fejlődés kockázatai

Hatalmas infrastrukturális átalakulásra lehet számítani, ha jövőre valóban bevezetik az e-kártyát, bár az átállás nyilván időbe fog telni az adatvédelmi biztos szerint. Ez a kártya vonná egybe a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát és a tb-kártyát, vizuális és elektronikus személyazonosításra is alkalmas lehet. A szakértő nem tart attól, hogy a különböző adatbázisokat könnyebb lesz majd összekapcsolni, mivel szerinte eddig sem volt nehéz – írja a Magyar Nemzet Online.


Továbbra is támogatja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) az e-kártya, az úgynevezett eSZIG bevezetésére vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot – erről tájékoztatta Péterfalvi Attila az MNO-t. Az NAIH elnökét a hírportál azzal kereste meg: biztonságosan megvalósíthatónak tartja-e az új rendszert úgy, hogy az egyes adatkezelők valóban csak a rájuk tartozó információkat láthassák. Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire lenne könnyű az átállás így, hogy a diák- és egyéb igazolványokat felmutatva számtalan helyen lehet kedvezményben részesülni.

Péterfalvi Attila az MNO-nak leszögezte: a parlamenthez benyújtott törvénytervezet bírja a hatóság támogatását, és adatvédelmi szempontból is elégedettek azzal. Szerinte az e-kártya nem menne szembe az univerzális azonosítót tiltó alkotmánybírósági rendelettel, még úgy sem, hogy ezentúl minden adat egy kártyáról lenne hozzáférhető. „Fontos, hogy a jogi szabályozásban az egyes szabályok nem változnak, csak az azonosítók fizikailag egy kártyára kerülnek” – tette hozzá.

Már most is egybevethetőek az adatbázisok?

Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő viszont az egységes azonosító tilalmával kapcsolatban az MNO-nak arról beszélt: bár régebben benne volt, a 2012-es információszabadságról szóló törvénybe már nem is foglalták bele ezt az alapelvet, és már egységes azonosító nélkül is könnyen össze lehet kapcsolni a különböző adatbázisokat. Szerinte ennek már most is megvan a módja, az e-kártyával sem lesznek nagyobb veszélyben a polgárok. A Facebooktól és a Google-tól jóval inkább lehet tartani, ők rengeteg információval bírnak rólunk, míg az e-kártya csak annyit változtat, hogy nem öt kártya lesz, hanem egy. A mai informatikai háttérbázissal ez már mindegy is – tette hozzá a Privacy Policy Online Services vezetője.

Kőkorszaki módszerek

Péterfalvi szerint viszont változatlanul érvényes követelés, hogy ne egységes azonosító legyen a kártya, mindenhol csak a releváns adatokhoz férjenek hozzá. Mint mondta, ennek megfelelő leolvasókat fognak kapni az adatkezelők. Ezért fontos szerinte, hogy a központ csak biometrikus sablonokat kezeljen. Az nyilvánvaló – tette hozzá –, hogy a technikai fejlődés bizonyos kockázatokkal jár, de szerinte ettől még nem tartható, hogy az állam „kőkori” rendszert tartson fenn.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu