Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Másodszor ülésezik együtt a magyar és a horvát kormány május 17-én Zágrábban.

2007. 05. 17.

Az együttes ülés napirendjén szerepel többek között az euro-atlanti integráció, az infrastrukturális fejlesztések ügye, az oktatási és kulturális együttműködés, de a két fél egyeztet a magyar rendőrök nyári horvátországi szolgálatteljesítéséről is.


Évente több mint 400 ezer magyar nyaral Horvátországban, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is magyar rendőrök segíthetnek az idegenforgalmi szezon ideje alatt a magyar turistáknak az Adriai-tenger partján. A rendőrségi együttműködés témája az együttes ülés napirendjén is szerepel majd. A külhonban szolgálatot teljesítő rendőrök egyebek mellett elveszett iratokkal kapcsolatos ügyintézésnél, közlekedési balesetek tisztázásánál, csalásokkal kapcsolatos nyomozásnál tudnak segítséget nyújtani a Horvátországban tartózkodó magyaroknak. A sikeres rendőrségi együttműködés folytatása mellett az együttes ülés napirendjén szerepel a spliti magyar ideiglenes konzuli képviselet ismételt megnyitása, amely június 15. és szeptember 15. között segíti majd a térségbe látogató magyar állampolgárokat.

A kultúra és az oktatás terén is több témában egyeztet a két kormány. Szó lesz többek között az eszéki Strossmayer Egyetem idén ősszel induló magyar tanszékéről, amelynek elindításával egy lassan tíz éve húzódó ügy oldódik meg. Ennek köszönhetően az általános iskolától az egyetemig teljessé válik a magyar nyelvű oktatás Horvátországban. Egyezmény születhet arról is, hogy Horvátország bekapcsolódik a „Pécs, Európa kulturális fővárosa 2010" projektbe, így a Déli Kulturális Övezet országai közül Horvátország kiemelt partner lesz a programok megvalósításában.

A tervezett program szerint a résztvevők egyeztetnek Horvátország NATO-és EU-csatlakozására való felkészülését elősegítő együttműködés folytatásáról, egyezmény születhet a V/B összeurópai közlekedési folyosó Letenye és Gorican közötti határának autópályahídjáról, valamint a kis- és középvállalkozások támogatásáról. A két fél az együttes ülés alkalmából szándéknyilatkozatot is aláír a nemzeti fejlesztési tervek összehangolására irányuló együttműködésről és az előcsatlakozási támogatási források keretében kialakított stratégiai célok egyeztetéséről.

A két ország közötti rendhagyó találkozó nem előzmények nélküli: az első magyar-horvát együttes kormányülést 2006. január 26-án, Budapesten tartották. Az ülés lehetőséget adott arra, hogy a két fél a tárcaközi együttműködésen túlmutató közös programokat dolgozzon ki, és lendületet adjon a két ország közötti együttműködéseknek.

A május 17-ei, második közös kormányüléshez kapcsolódóan ugyanezen a napon tartja ülését a magyar-horvát kereskedelmi kamara Zágrábban. Az első együttes kormányülés nyomán létrejött testület ülését Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader miniszterelnökök nyitják majd meg.


(Kormányszóvivői Iroda)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu