Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új szabályozás túlórára és a munkaidőkeretre

2007. 05. 14.

Bizonyos speciális szaktudást igénylő munkakörökben, illetve ha a munkáltató munkaerőigényét a munkaerőpiacról nem tudja fedezni, egy évre megállapodást köthetne egyes dolgozókkal a kollektív szerződés nélkül is elrendelhető évenkénti 300 órányi túlóráról - derül ki az Országgyűlésnek beterjesztett törvényjavaslatból.


A munkáltató tíz dolgozóig legfeljebb egy munkavállalóval köthetne ilyen szerződést, tíz dolgozónál többet foglalkoztató munkáltató legfeljebb a munkavállalók tíz százalékával. A megállapodást írásban kellene megkötni, segítségével az évente általánosan elrendelhető legfeljebb 200 órányi túlóra helyett kollektív szerződés nélkül is 300 órát rendelhetne el a munkáltató ezeknél a munkavállalóknál. Jelenleg 300 órát csak a kollektív szerződés szerint rendelhet el a munkáltató.

A szabályozás határozott igénye volt a munkáltatói érdekképviseleteknek az Országos Érdekegyeztető Tanács korábbi ülésén. Mivel a szakszervezetek általánosságban utasították el az ügyeleti idő szabályozásával együtt előterjesztett javaslatokat, külön-külön nem véleményezték az egyes indítványokat.

A törvényjavaslat ugyancsak a munkáltatói érdekképviseletek igényét figyelembe véve, ha nem is az általuk javasolt mértékben, de emelné az általánosan használható munkaidőkeret mértékét. A munkaidőkeret intézménye azt jelenti, hogy a munkáltatónak ezen időszak átlagában kell eleget tennie a napi, heti munkaidőnek.

Jelenleg általánosságban 2 hónapnyi munkaidőkeret átlagában kell biztosítani a napi 8 órás, a heti 40 órás munkaidőt, ezt emelné a javaslat 3 hónapra. A munkaidőkeret átlagában kell eleget tenni a túlórával, ügyelettel, a munkavállalóval többletmunkára kötött egyéni szerződéssel növelt munkaidő heti korlátozásának is.

A munkáltatói érdekképviseletek az európai uniós irányelv szerint még elfogadható 4 hónapos általános keretet szorgalmazták. A javaslat szerint az idénymunkánál maradna a 4 hónapos keret. A kollektív szerződések esetén ez a keret az európai uniós irányelvvel egyezően egységesen fél év lenne.

Jelenleg ha egy munkáltatóval kötötték a kollektív szerződést akkor csak 4 hónapos a keret, a több munkáltatóval kötött kollektív szerződésnél fél év. Ugyanakkor a javaslat szerint megszűnne az a jelenlegi lehetőség, hogy folyamatos, többműszakos, idénymunkás, készenléti munkakörökben a kollektív szerződés egy éves keretet is vállalhat. Ez nem felel meg az európai uniós irányelvnek, ezért a kollektív szerződés ezeknél a munkaköröknél is csak legfeljebb fél éves keretről állapodhatna meg.


 (MTI)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu