Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tíz pályázattal indul a ROP

2007. 05. 09.

Valós helyi igényekre, széles körű társadalmi egyeztetés eredményeire épülnek a 2007-13-as regionális operatív programok első kiírásai. A régiók számára először nyílik meg a lehetőség arra, hogy a 2007-2013 között hazánkba érkező uniós források segítségével.


Május 7-én a hét régióban összesen tíz felhívás jelenik meg, mintegy 27 milliárd forintos kerettel. Pályázni lehet akadálymentesítésre, kerékpárút, belterületi utak, ipari parkok és közoktatási intézmények fejlesztésére.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a regionális operatív programok elkészítését megelőzően több mint egy évet szánt arra, hogy felmérje a helyi fejlesztési elképzeléseket. Az új pályázati kiírásokok, két hétig tartó társadalmi egyeztetésüket követően mától érhetők el az NFÜ honlapján.


A most megjelenő pályázatok a hét régióban, öt témát ölelnek fel:

  • Utólagos akadálymentesítés (Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország)
  • Kerékpárút hálózat fejlesztése (Dél- Alföld, Dél-Dunántúl)
  • Belterületi utak fejlesztése (Közép-Dunántúl)
  • Közoktatási intézmények beruházásának támogatása (Közép-Magyarország)
  • Ipari parkok/területek fejlesztése (Észak-Magyarország, Észak-Alföld)


A pályázati felhívások összesen 26,9 milliárd Ft-tal támogatják a feltételeknek megfelelő beruházások megvalósítását.


Újdonság a két fordulós pályázati eljárás, amelyet az ipari parkokra, ipari területekre vonatkozó kiírásoknál használhatnak a pályázók. Az első fordulóban a projektötlet ismertetése történik meg, ezt követi a használható ötletek kiválasztása, majd a négy-hat hónapos projektkidolgozás. Végül a második fordulóban születik döntés a tényleges támogatásról. Ezzel jelentősen csökkenthető a felesleges idő- és pénzráfordítás. Csak annak kell minden részletében kidolgoznia a projektjét, aki az első fordulón túljutott.


A PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK


Utólagos akadálymentesítés (Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország)


A helyi önkormányzatok, helyi kisebbségi önkormányzatok és társulásaik, valamint egyesületek, egyházak, alapítványok, közhasznú társaságok és egyéb jogi személyiségű non-profit szervezetek által nyújtott fizikai (például épületeken belül liftépítés vagy épületen kívül rámpák építése) és infokommunikációs (digitális tartalmak internetes hozzáférése) akadálymentesítés megvalósítását támogatja. A támogatásra a Nyugat-dunántúli Régióban 0,73 milliárd forint, az Észak-alföldi Régióban 1,84 milliárd forint, a Közép-dunántúli Régióban 0,42 milliárd forint, az Észak-magyarországi Régióban 2 milliárd forint áll rendelkezésre.


Kerékpárút hálózat fejlesztése (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl)


A program az aktív turizmust támogató és a települések elérését segítő kerékpárutak építéséhez, túraútvonalak kijelöléséhez, információs táblák, kerékpártárolók elhelyezéséhez járul hozzá. A támogatásra a Dél-dunántúli Régióban 1,2 milliárd forint, a Dél-alföldi Régióban 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre.


Belterületi utak fejlesztése (Közép-Dunántúl)


A támogatás keretében önkormányzati tulajdonú belterületi utak felújítása, közterületi elemek korszerűsítése (közművilágítás), burkolat megerősítéséhez kapcsolódó tevékenységek (kiviteli terv készítése) valósulhatnak meg. A támogatásra 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre.


Közoktatási intézmények beruházásának támogatása (Közép-Magyarország)


A támogatás célja a neveléshez és az oktatás tartalmi fejlesztéséhez szükséges eszközök, beszerzése, valamint a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése. A pályázat lehetőséget nyújt többek között a közoktatási intézmények felújítására, energiatakarékossá tételére, bútorok, készségfejlesztő eszközök, informatikai eszközök beszerzésére. A támogatásra mintegy 5 milliárd forint fordítható.


Ipari parkok/területek fejlesztése (Észak-Magyarország, Észak- Alföld)


A program az Észak-alföldi Régióban ipari parkok és területek, az Észak-magyarországi Régióban ipari parkok magas szintű infrastruktúrával, magas színvonalú szolgáltatásokkal történő ellátását támogatja. Lehetőség nyílik többek között a gáz-, elektromos szolgáltatás kiépítésére, az ipari parkban, vagy más ipari területen lévő épületek átalakítására, korszerűsítésére, üzemcsarnok építésére. A támogatási keret az Észak-alföldi Régióban 7,9 milliárd forint, az Észak-magyarországi Régióban 3 milliárd forint.


A szakmai, érdekképviseleti szervezetek számos hasznos javaslattal járultak hozzá a pályázati anyagok tartalmának véglegesítéséhez a két hetes szakmai egyeztetés során.


Ennek hatására a kiírásokban például az alábbi változások történtek:


  • Az ipari parkok, ipari területek fejlesztését ösztönző kiírásoknál csak a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges az építési engedély beszerzése, magában a pályázat beadásához nem.
  • Nem csak a fizikai, de az infokommunikációs akadálymentesítés is támogatható.


A beérkező pályázatok értékelése régiós szinten a regionális fejlesztési ügynökségeknél, vagy a Váti Kht. helyi kirendeltségeinél zajlik majd.


A további információk valamint a teljes pályázati dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.gov.hu) érhetők el.


(nfu.gov.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu