Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Százezer diák kezdte meg az érettségit

2007. 05. 07.

 A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődtek meg hétfőn reggel az érettségi vizsgák. A minisztérium korábban azt ígérte, idén hiába keresik a diákok a tételeket az interneten, azok nem fognak kiszivárogni. Az [origo] által megkérdezett diákoknak nem voltak tippjeik, milyen témakörök lesznek, de nem is nagyon izgultak a vizsga miatt. A diákok a vizsgához használhatnak helyesírási szótárat.


Felvettük az öltönyt, úgy készültünk" - mondta nevetve az [origo]-nak a budapesti József Attila Gimnázium egyik diákja, mielőtt nekilátott volna a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgának. Arra a kérdésre, hogy izgulnak-e, a diákok szintén csak nevettek: "majd holnap fogunk izgulni. A matekra és a törire készültünk is" - mondták.
Hétfőn reggel nyolckor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik meg az idei érettségi azoknak a diákoknak, akik a múlt hét pénteken nem vizsgáztak nemzetiségi nyelvből. Reggel nyolctól középszinten több mint 92, emelt szinten 4 ezer végzős középiskolás diák tesz vizsgát. A magyar írásbelin a diákoknak egy szövegértési feladatsort kell kitölteniük, amire 60 percet kapnak, majd egy esszét kell írniuk, amire 180 perc áll rendelkezésükre. A vizsgához helyesírási szótárt használhatnak.

Az oktatási tárca kilenc óra után azt a tájékoztatást adta, hogy az eddig rendelkezésre álló információk szerint rendben és minden probléma nélkül megkezdődtek hétfőn reggel a magyar írásbeli érettségik az ország középiskoláiban. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont Központi Főigazgatósága délelőtt háromnegyed 11-kor az [origo] érdeklődésére szintén azt közölte, semmilyen zavaró eseményről nincs tudomásuk.

Az [origo] által megkérdezett végzősöknek nem voltak tippjeik arról, milyen témakörök lesznek. "A tanárok próbálták kikombinálni, de sok a variáció" - mondta fél nyolckor egy emelt szinten érettségiző szakközépiskolás lány. Korábban sokan jósoltak olyan magyar irodalmi tételt, amely aktuális évfordulóhoz kötődik, például Arany Jánost, aki 190, vagy Ady Endrét, aki 130 éve született. Ugyanakkor hasonló sejtésekről minden évben lehet hallani, és általában nem igazolódnak be.

A tételeket a korábbi gyakorlattal szemben nem teszik közzé reggel nyolckor, csak kedden hozzák nyilvánosságra. Az [origo]-nak a vizsgáról távozó diákok - akik többsége szerint a tételek kifejezetten könnyűek voltak - azt mondták, a kötelező szövegértési feladaton kívül egy Sánta Ferenc novella elemzését, Csokonai Vitéz Mihály és Ady Endre egy-egy szerelmes versének összehasonlítását, illetve a hagyományos könyvek és a digitális adathordozók melletti vagy elleni érvelést választhatták.

Az oktatási tárca szakállamtitkára, Szüdi János múlt héten azt mondta: "A tételeket nem érdemes keresni. Nem kerültek fel a netre." A tárca szakemberei, Szüdi szerint folyamatosan figyelik az internetet, hogy ne ismétlődhessen meg a két évvel ezelőtti botrány. A jelenlegi érettségi rendszer bevezetésének évében, 2005-ben ugyanis több internetes tárhelyen is megjelentek a későbbi érettségi feladatsorok.

A visszaélések kizárásának érdekében a tételeket a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén viszik az iskolákba. A biztonsági tasakokat a vizsgák előtt harminc perccel, a tantestület három tagjából álló bizottság előtt lehet felbontani, s erről jegyzőkönyv készül. Az érettségihez készült útmutató szerint az iskoláknak fel kell készülniük az esetleges rendkívüli eseményekre is. Kötelező például forgatókönyvet készíteni bombariadó esetére: tartalékhelyeket kell biztosítani, és meg kell szervezni a vizsgázók mozgását is.

Idén, összesen 125 692-en jelentkeztek érettségizni és 493 462  vizsgát kell lebonyolítani. Erre 1,3 milliárd forintot költ az oktatási tárca. A vizsgák kedden matematikával, szerdán történelemmel folytatódnak.

[origo]

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu