Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kedvezőbb biztosítéki rendszer az EU-pályázatoknál

2007. 05. 03.

Egyszerűbb, kedvezőbb biztosítéki rendszert vezet be a kormány az uniós forrást elnyert vállalkozások, szervezetek számára visszamenőleges hatállyal.Döntésének értelmében a kormány összehangolja az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az I. Nemzeti Fejlesztési Terv biztosítékadásra vonatkozó szabályait. A főbb változások röviden:

# Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv esetében is új szabály szerint a pályázó választhat, hogy kötelező biztosítékként az azonnali beszedési megbízást vagy bankgaranciát mutat fel. (Lehetőség van tehát arra, hogy a „költségigényes" bankgaranciát a gyakorlatilag ingyenes inkasszóra cseréljék)
# A használható biztosítékok köre kiegészül az óvadékkal.
# A módosítás alapján nem kötelesek biztosítékot nyújtani:
# bármely kedvezményezett, amennyiben a támogatás összege nem haladja meg a 10 millió forintot (korábban 5 millió forint volt a határ);
# bármely kedvezményezett, ha a támogatás nem beruházási célú, és kutatás-fejlesztésre vagy innovációra irányul;
# a megvalósítási időszakra azok a kedvezményezettek, akik a támogatás kifizetését a projekt megvalósítását követően, egy összegben kérik.
# A megvalósítási időszakra csak a megítélt támogatás összegének megegyező mértékű biztosítékot kell adni (eddig ez 120% volt).
# A megvalósítást követő fenntartási időszakra csak az 50 millió forintnál nagyobb értékű projektekre kell biztosítékot adni, és ezek esetében is csupán a teljes beruházási érték 50 százalékát.
Újítás, hogy a fenntartási időszakra a bejegyzett terhelési tilalom törölhető.
# A módosítás az I. NFT pályázatai esetében is lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok biztosíték helyett nyilatkozattal vállalják a visszafizetési kötelezettséget esetlegesen meghiúsuló, vagy szabálytalan beruházásaik után.

Háttér

Az európai uniós támogatások felhasználása során a kedvezményezett részéről elvárt biztosítékadási kötelezettség célja, hogy a projekt részben vagy egészben történő meghiúsulása, illetve a források szabálytalan felhasználásának esetére garanciát nyújtson az állam és így az adófizetők részére.

A biztosítékokra vonatkozó szabályok módosítása a fenti cél sérelme nélkül igyekszik bővíteni a források felhasználásának lehetőségét azzal, hogy összhangba hozza az I. és II. NFT tekintetében alkalmazandó biztosíték-adási kötelezettséget.

A tervezet nem módosítja automatikusan a megkötött szerződéseket, hanem az igényeknek megfelelően formális támogatási szerződés-módosításra kerül sor, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ajánl fel a kedvezményezetteknek.

A pályázóbarát szemléletnek megfelelően az ügynökség, illetve a támogatási szerzőződést kötő közreműködő szervezetek keresik meg az érintett pályázókat. A szerződésmódosítás az így megkapott írásbeli tájékoztatás elfogadásával, praktikusan a levél aláírásával és annak visszaküldésével válik hatályossá.

A fenti intézkedések eredményeképpen:
# az I. NFT pályázóit is az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázóival azonos biztosítékadási kötelezettség illeti meg;
# az I. NFT nyertes pályázói lehetőséget kapnak a biztosíték kicserélésére, bizonyos esetekben mentesülnek a biztosítékadási kötelezettség alól;
# Az I. NFT nyertes pályázói biztosítékterhük miatt nem kerülnek kedvezőtlenebb helyzetbe az új pályázatoknál.

(Nemzeti Fejlesztési Ügynökség-www.budapest.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu