Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Valahol ötszáz ajánlás kell és van ahol egy is elég
A települések lélekszámától függ, hány ajánlást kell gyűjteni a polgármester-jelöltséghez

Tizenegy településen, illetve fővárosi kerületben kell legalább ötszáz érvényes ajánlás ahhoz, hogy valakiből polgármesterjelölt legyen az októberi önkormányzati választáson. Ennél több ajánlást csak a főpolgármester-jelölteknek kell gyűjteniük. Van azonban húsz olyan település is, ahol már egy választópolgár ajánlása is elegendő a polgármester-jelöltséghez.


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább 3 százaléka ajánlott, a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez legalább háromszáz választópolgár ajánlása szükséges. 

A százezernél több lakosú településeken legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges a polgármester-jelöltséghez. Főpolgármester pedig az lehet, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek. A jelöltséghez szükséges ajánlások számát a névjegyzékben szereplők száma alapján a jegyzők állapították meg augusztus 18-án.

Az országban tizenegy település, illetve olyan fővárosi kerület van, ahol a maximális, ötszáz ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez: a fővárosban a III. kerületben, a XI. kerületben, a XIII. kerületben és a XIV. kerületben, valamint Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen, Győrben, Nyíregyházán és Kecskeméten.

Van azonban az országban húsz olyan település, ahol a névjegyzékben legfeljebb harminchárman szerepelnek, ezeken a településeken egy választópolgár ajánlása már elegendő a polgármester-jelöltséghez. Ezek a települések a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Debréte, Gagyapáti, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony, Tornakápolna, Somogy megyében Libickozma, Vas megyében Nemesmedves és Zala megyében Csertalakos, Dötk, Felsőszenterzsébet, Gombosszeg, Iborfia, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Pusztaapáti, Ramocsa, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu