Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Patthelyzet alakulhat ki az új Fővárosi Közgyűlésben
A kettős többség elve alaposan felforgathatja a testület működését

Kaotikus állapotok alakulhatnak ki az új fővárosi közgyűlésben, ha a bal- és jobboldal fej fej mellett végez az októberi önkormányzati választáson – derült ki az Origo számításaiból. A normális kormányzáshoz az sem elég, ha a két nagy tömb közül az egyik többségbe kerül, és főpolgármestert is ad. Ugyanis a kettős többség elvének bevezetése még így is patthelyzetet hozhat. 


Ennek értelmében nem elég egy-egy határozat elfogadásához a testületi tagok több mint felének az igen szavazata, hanem ahhoz a fővárosi lakosság több mint felét képviselő polgármestereknek is zöld utat kell adniuk. 

Alaposan megváltoztatja a fővárosi közgyűlés és a teljes budapesti politika eddigi működését a választási rendszer átalakítása, valamint a kettős többség bevezetése a döntési eljárások során. Amint arról az Origo is beszámolt, a parlament nyáron fogadta el a fővárosra vonatkozó új önkormányzati választási szabályokat. Korábban arányos listás rendszerben választották meg a 32 fővárosi képviselőt, októberben azonban a 23 kerületvezető mellett kilenc, kompenzációs listáról megválasztott politikus és a főpolgármester lesz tagja a 33 fős testületnek.

Az EU-t másolták

Az egyik legnagyobb újdonság az úgynevezett kettős többség bevezetése lesz, amely nagyban hasonlít az Európai Unió Tanácsában a lisszaboni szerződés hatályba lépése óta alkalmazott rendszerhez. A tanácsban akkor érik el a minősített többséget egy-egy szavazás során, ha legalább a tagállamok 55 százaléka támogatja a javaslatot, és azok legalább az EU népességének 65 százalékát képviselik. Budapesten egy döntéskor egyrészt szükség lesz arra, hogy a többség – vagyis a 33 képviselőből legalább 17 – jóváhagyja a javaslatot, másrészt legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, ahányan Budapest összlakosságának minimum a felét plusz egy embert képviselik. 

Az új szavazási rendszerben tehát kulcsszerepe lesz annak, hogy egy-egy döntés során az adott ügy támogatói mely kerületeket állítják maguk mellé, mivel a szavazati súlyok között akár 5-6-szoros eltérések is lehetnek. A képletet tovább bonyolíthatja majd az is, hogy hiába szerez több polgármesteri és kompenzációs listás helyet mondjuk a jobboldal, ha a baloldal mellett döntenek azok a kerületek, ahol a fővárosiak többsége él.

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.origo.hu/itthon/20140813-teljesen-megvaltozik-osztol-a-budapesti-politizalas.html

Forrás: Origo

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu