Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hány nagyvárost foglalhat vissza ősszel a baloldal?
Index-összeállítás az önkormányzati választások esélyeiről, esélyeseiről és esélyteleneiről

A 23 megyei jogú város polgármesteri pozícióiért folyó küzdelemben biztosra ismét csak Szegeden mehet a baloldal, de a 2010-es, gátszakadásszerű Fidesz-győzelem októberben aligha ismétlődik meg. Nagy harc várható a polgármesteri székért Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen, és személyi okok vagy más botrányok miatt megjósolhatatlanná vált a választás eredménye Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsen is – írja az Index.


A baloldal mentsvára

Szegeden a Fidesz Kothencz János személyében zsinórban a negyedik polgármester-jelöltet küldi a szocialista Botka László ellen, aki még 2010-ben is hét százalékpontot vert jobboldali kihívójára. Botka az egyetlen politikus, aki baloldali létére polgármestere egy megyei jogú városnak, méghozzá 12 éve. Győzelme esetén lemond parlamenti mandátumáról, és továbbra is Szegedről maradhat a baloldal örökös nagy ígérete. Az esélylatolgatások alapján Botka polgármester maradhat, ráadásul a fideszes jelöltállítás nem volt zökkenőmentes; a helyi szervezet Gyimesi László városi elnököt, önkormányzati képviselőt jelölte, a pártközpont azonban megvétózta a döntést. Így került a polgármester-jelölti székbe Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója.


Városok, ahol bárki győzhet

Salgótarján az egyike azoknak a városoknak, ahol a baloldali pártok közös jelöltet indítanak. Az MSZP, a DK, az Együtt, a Munkáspárt 2006, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Tarjáni Városlakó Egyesület fogott össze, hogy leváltsák a helyi városvezetést. A jelöltjük az MSZP-s Dóra Ottó, a párt helyi elnöke, aki korábban hűtlen kezelés gyanújába keveredett. Dóra a Fidesz-KDNP-s Székyné Sztrémi Melindát hívja ki, aki már nyolc éve áll a város élén. A városban tavasszal időközi önkormányzati választás is volt, amelyet Fekete Tamás, a baloldali összefogás jelöltje nyert meg. Második helyen a hivatalosan függetlenként induló, de a Fidesz-KDNP támogatását élvező Szabó Csaba végzett. A Jobbik még nem jelentette be a salgótarjáni polgármester-jelöltjét, ahogy a többi ellenzéki párt sem.

Szekszárdon elég izgalmasnak ígérkezik az október: a trafikbotrányt kirobbantó, az Öveges-termek körül visszaéléseket feltáró és a Fideszből a mutyik miatt kilépő Hadházy Ákos is indul polgármester-jelöltként. Hadházyt az LMP indítja, de az Együtt-PM is beállt mögé támogatóként. Az ellenzék részéről az LMP-n és az Együtt-PM-en kívül még a DK jelentette be, hogy indít jelöltet, mégpedig Farkas Károlyt, aki a helyi alapszervezet egyik alapítója és jelenlegi elnöke. A Jobbik és az MSZP egyelőre nem jelentette be a polgármester-jelöltjét. A Fidesz-KDNP a második ciklusát befejező Horváth István helyett Ács Rezső alpolgármesterrel próbálja megismételni a 2006 és 2010-es győzelmét. A Fidesz-korszak előtt egyébként az SZDSZ-es Kocsis Antal vezette a várost.

A szombathelyi  önkormányzati választás is hozhat meglepetéseket. A kokain-botrány miatt meggyengült helyi Fidesz a 2010-ben nyertes jelöltjét, Dr. Puskás Tivadart indítja a várost 2002 és 2010 között vezető, a még ellenfelei által is elismert MSZP-s Ipkovich György ellenében. Puskásról korábban azt rebesgették, hogy visszavonul, és valamelyik helyettese indul helyette 2014 őszén, ám a potenciális utód Fideszes alpolgármester, Lazáry Viktor még a Fidesz tagságát is kénytelen volt felfüggeszteni, miután a helyi MSZP nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen egy rá meglehetősen hasonlító férfi fehér port szippant az orrába. A felvételről hamarosan kiderült, hogy egy hajó fedélzetén, egy fideszes csapatépítő bulin készült, a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai pedig meg is találták a drog nyomait a hajón. Szombathelyen az LMP is indít majd polgármester-jelöltet, de egyelőre még nem jelentették be, ki lesz az. A Jobbik szintén nem nevezte még meg a jelöltjeit.  


Az egyelőre kiszámíthatatlan nagyvárosok

Békéscsabán 2002-től az SZDSZ-es Pap János volt a polgármester, 2006-tól pedig a Fidesz-KDNP politikusa, Vantara Gyula vezeti a várost. Vantara nem triplázik, megtartja inkább a parlamenti mandátumát, a Fidesz a jelenlegi alpolgármestert, Hanó Miklóst indítja a posztért. Hivatalosan még nincs közös baloldali jelölt, de nem kizárt, hogy Miklós Attila lesz, aki 2002 óta képviselő a városban. 2010-ben is ő indult Vantara ellen, sikertelenül. Az országgyűlési választásokon a békéscsabai választókerületben Vantara 14 százalékkal verte Miklóst. Az őszi polgármester-választás, ha csak a pártszimpátiát nézzük, nem teljesen lefutott: májusban Békéscsabán a választók 46 százaléka szavazott a Fideszre, és 39 a baloldal pártjaira.

A rendszerváltás óta stabilan baloldalinak számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, és benne Miskolcot is letarolta 2010-ben a Fidesz. És ha ez nem lett volna elég, ebben a körzetben a Jobbik megerősödése − több választókerületben az MSZP-t is megelőzte a legutóbbi választáson − sem kedvezett a baloldalnak. Most azonban egy nehézbombázót indít a baloldali összefogás (mínusz Együtt-PM): a város cigányozásról elhíresült volt rendőrkapitánya, Pásztor Albert a polgármesterjelöltjük. Nehéz megmondani, mekkorák az esélyei, mert bár sokan kiírták őt és az őt támogató pártokat a demokraták soraiból, Miskolcon a Jobbik jó szerepléséből látszik, hogy a helyi választók zöme nem túl fogékony a politikailag korrekt beszédmódra…

A cikk folytatása itt olvasható: http://index.hu/belfold/2014/08/11/
hany_nagyvarost_foglalhat_vissza_a_baloldal/

Forrás: Index

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu