Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem világos a gyermekétkeztetés feltételrendszere
A kormány 2,6 milliárdot biztosít nyári szociális étkeztetésre, ami 120 ezer gyerek számára lenne elegendő

A nyári szociális étkeztetésre szánt összeget 2,6 milliárd forintra növelték, de a feltételrendszer miatt sok település nem pályázik – írja a Világgazdaság. „Nem pályáztunk a nyári szociális étkeztetésre, amelyre nem elég világos feltételrendszert írt ki a kormányzat és mi közel feleannyi pénzből tudunk a nyári szünetben enni adni a település rászorult gyermekeinek” – nyilatkozta a lapnak Szentkirály polgármestere.


Szabó Gellért , a Magyar Faluszövetség elnöke imponáló áldozatkészségnek nevezte a kormány részéről azt a 2,6 milliárd forintos keretet, amelyet a nyári szociális étkezésre szánnak. Úgy vélte, hogy az adagonkénti (legfeljebb) 440 forintos támogatásból jó minőségű meleg ebédet lehet kihozni, főként, ha jó beszerzési forrást sikerül találni például egy őstermelőnél, és az étkeztetést a településen belül tudják biztosítani.

A nyári szociális étkeztetésre a leghátrányosabb települések (társadalmi, gazdasági, infrastrukturális szempontból elmaradottak és az országos átlagot legalább 1,75-szörös munkanélküliséggel is sújtottak) saját forrás nélkül igényelhetnek állami támogatást. A hátrányos helyzetű települések (a munkanélküliség vagy az infrastrukturális elmaradottság van jelen) 50 százalékos támogatásban részesülnek. A többi település 25 százalékos támogatást kaphat.

Szabó Gellért elmondta, hogy bizonyos esetekben a garantált 27 százalékos állami támogatás mellé az utóbbi települési kör további állami forrást kaphat, ha több önrészt vállal, vagy ha az étkeztetés mellé szabadidős programot is szervez az önkormányzat. Azt viszont a jogszabályban nem tisztázták, hogy a program akár egy népmese 10 perces levetítése lehet, vagy esetleg egész napos strandolós, bábozós programot kell szervezni.

Szentkirályon végül úgy gondolkodtak, hogy biztosan csak a támogatás 27 százalékára számíthatnak, az e fölötti étkeztetési költség 800 ezer forintjába került volna a falunak. Szabó elmondta, hogy a település saját keretből, a saját konyhájuk révén végül 450 ezer forintból 26 rászoruló gyermek számára biztosítja a nyári étkeztetést.

Korábban, amikor hidegélelemre is lehetett pályázni és egyszerűbb volt annak kiosztása, akkor még Szentkirály is pályázott. Az Magyar Faluszövetség elnöke szerint egyértelműbb szabályrendszer esetén újra nőne a pályázati kedv, a mostani szabályozás szerint csak a leghátrányosabb települések támogatási pénze biztos.

Más települések is panaszkodtak a feltételrendszerre, egyesek nehezen tudják teljesíteni azt, hogy a nyersanyagok 30 százalékát a helyi őstermelőktől szerezzék be. A nyersanyag egy részét a közfoglalkoztatás keretében is meg lehet termelni. Más településeknek a nyári konyha kialakítása, üzemeltetése okozott gondot.

2010-ben még 2400, 2013-ban 1140 település tudott pályázni a feltételrendszer módosulása után. A támogatást azok a települések igényelhették, amelyek vállalták, hogy a június 16. és augusztus 29. között legalább 44, legfeljebb 54 munkanapon keresztül biztosítják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek étkezését napi egyszeri meleg étkezés formájában.

Nyáron 120 ezer gyermek kap ebédet

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára június 23-án a parlamentben azt mondta, hogy a 2,64 milliárdos támogatásból a tavalyi évhez hasonlóan 120 ezer gyermeket tudnak majd részesíteni nyári szociális étkeztetésben. Egy ombudsmani jelentés szerint 2009-ben és 2010-ben 131 ezer, 2011-ben 135 ezer, 2012-ben már csak 111 ezer rászoruló gyermek részesült ebben a támogatásban. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a tanítási időben több mint 500 ezer gyermek részesül étkeztetésben, a nyári szünetben alig százezer. Az LMP-s Szél Bernadett szerint 600 ezren vennék igénybe a nyári étkeztetést.

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu