Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elhárult az akadály a pécsi magasház lebontása elől
Az életveszélyessé nyilvánított épület lebontása és törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet

A helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház az épület tulajdonosának számító gazdasági társaság felszámolása során - közölte a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere 2014. június 25-én az MTI-vel. Csizi Péter azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy három, egy szerződés aláírásakor készített fotót helyezett el közösségi oldalán „Visszavettük a Magasházat! Mostantól vége az időhúzásnak!” címmel.


Csizi Péter elmondta: az aláírt megállapodás értelmében a baranyai megyeszékhely önkormányzata vált a magasház tulajdonosává. Hozzátette, hogy a részletekről Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere június 26-án ad tájékoztatást az újságíróknak, az épület hivatalos birtokba adásakor.

A pécsi önkormányzat már az év elején jelezte, hogy ha az épületet eddig birtokló La Torre Kft. felszámolás alá kerül, akkor az önkormányzat ennek során meg kívánja szerezni a létesítményt, hogy azt később kormányzati támogatások felhasználásával lebontassa.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé. Az ingatlan tulajdonosa elkészítette a bontási tervet, a dokumentum tavasszal vált jogerőssé.

A kormánymegbízotti tisztségétől azóta országgyűlési képviselői mandátuma miatt megváló Hargitai János januárban újságírók érdeklődésére azt mondta, hogy a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fölülről lefelé haladva, fokozatosan bontják el, s az érintetteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy garantálják a környék biztonságát.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: az építmény bontása és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ebből mintegy 1500 vagonnyi törmelék keletkezhet.

Hozzátette: az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a ház rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mint ha a helyén egy újat emelnek.

A magasház többször is gazdát cserélt 1989-es kiürítése óta. A legutóbb 2008-ban, Tasnádi Péter szocialista polgármester idején adta el a pécsi önkormányzat a spanyol Grupo Milton befektetőcsoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek egy ingatlancsomag részeként, abban bízva, hogy az új tulajdonos hasznosítja.

A spanyolok végül nem tudták megvalósítani szándékaikat, sőt a bontási határozat tavalyi elrendeléséig többször fel kellett szólítani őket, hogy gondoskodjanak az épület bekerítéséről, őrzéséről. Többször ugyanis illetéktelenek hatoltak be a létesítménybe, olykor emiatt súlyos tárgyak, fém alkatrészek hullottak le a ház tövéhez, balesetveszélyes helyzetet teremtve.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu