Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. október 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Fővárosi Közgyűlés: rendkívüli ülés az ÖTV miatt
A testületet szocialista és független képviselői indítványra hívják össze június 27-én

Rendkívüli ülés tart 2014. június 27-én a Fővárosi Közgyűlés. A testület összehívását kilenc szocialista és egy független képviselő indítványozta egyebek mellett az önkormányzati választási rendszer módosítása miatt. A budapest.hu oldalon közzétett meghívó szerint este hét órakor kezdődik a testület rendkívüli ülése.


A dokumentumhoz mellékelt kérelem szerint a közgyűlés összehívását azzal indokolták az indítványozók, hogy az önkormányzati választási rendszer módosítása „jelentős hatással lesz a fővárosi önkormányzat működésére, továbbá Budapest hosszú távú, homogén, egységes rendezőelvek mellett történő fejlődése is veszélybe kerülhet”.

A kockázatok feltárása és az érintett Fővárosi Közgyűlés javaslatának megfogalmazása érdekében az ülés összehívása halaszthatatlan, a közgyűlés döntésének elmaradása miatt az önkormányzatot súlyos hátrány érheti – olvasható a június 11-ei keltezésű kérelemben.

Az összehívást azzal is indokolták, hogy a hírek szerint a fővárosi önkormányzat gazdasági társaságait – a Főkert kivételével – állami tulajdonba akarja venni a kormány. „Ezeket a híreket sem a kormányzat, sem a főváros vezetése nem cáfolta meg, ezért az ügy hordereje miatt javasoljuk egy egységes önkormányzati álláspont kialakítását” – írták.

Ugyancsak szükséges szerintük álláspont kialakítása egyes minisztériumok vidékre tervezett költöztetése miatt.

A kérelmező képviselők a közgyűlés májusi és júniusi munkatervében szereplő ügyek megtárgyalását is javasolják.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett meghívóban az olvasható, hogy a közgyűlés összehívását indítványozó képviselők az indítványban napirendet nem jelöltek meg, írásbeli előterjesztést nem nyújtottak be. Az indítványban szerepelő első két témakör – törvénymódosítás, fővárosi gazdasági társaságok állami kézbe vétele – nem tartozik önkormányzati jogkörbe, a közgyűlésnek kompetenciája nincsen. Az indítvány alaki és tartalmi hiányosságai miatt elvileg nem alkalmas közgyűlési tárgyalásra – olvasható a dokumentumban.

Tarlós István ugyanakkor tájékoztat arról is, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő rendes ülését június 30-ra hívja össze.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője június 11-ei budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nyílt háborút folytat Budapest ellen az Orbán-kormány, a módosított önkormányzati választási rendszer választási csalással ér fel.

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese pedig akkor azt közölte: indítványt nyújtanak be, hogy Tarlós István főpolgármester hívjon össze rendkívüli közgyűlést.

A parlament június 10-én fogadta el az önkormányzati választási rendszer módosítását: ennek alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, amelynek a következő ciklusban már a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu