Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az Alkotmánybíróság elé kerül az ÖTV módosítása
Az MSZP kezdeményezését LMP-sek és jobbikosok képviselők is támogatták aláírásukkal

Az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, s az Alkotmánybíróságtól kéri az ÖTV Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlését. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője 2014. június 24-én elmondta: a szükséges 50 helyett 57 képviselő, köztük LMP-sek és jobbikosok támogatták a szocialisták kezdeményezését, amelynek célja, hogy a Fővárosi Közgyűlést ne a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerülő politikusok adják.


A Fidesz „nyílt háborút” folytat Budapest ellen, „politikai és gazdasági szőnyegbombázást végezve a város érdekei ellen” – fogalmazott Horváth Csaba. Azt mondta, azért vált szükségessé az Alkotmánybírósághoz fordulni, mert Áder János köztársasági elnök a „Fidesz pártkatonájaként” megvédte a „Budapest tönkretételéhez hozzájáruló törvénymódosítást”.

Tóth Bertalan országgyűlési frakcióvezető-helyettes szerint az elfogadott módosítás amellett, hogy illetlen módon a választás előtt néhány hónappal változtat a választási szabályokon, kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja. Az MSZP éppen ezért azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy kimondja: az alaptörvénnyel ellentétes az önkormányzati törvénymódosítás Fővárosi Közgyűlést érintő rendelkezése, mivel az alapján a helyi önkormányzati képviselőket nem közvetlenül választanák a fővárosiak – fejtette ki Tóth Bertalan, aki szerint az is alkotmányba ütköző, hogy a különböző kerületek szavazati súlya között akár ötszörös különbség is tapasztalható.

Horváth Csaba szólt arról is, hogy bár a Fidesz budapesti választási győzelmének bebetonozására készül, „nincs olyan matematikai képlet”, amely ezt garantálná a kormánypártnak, és reményei szerint a baloldal nyeri majd az őszi voksolást. Kérdésre válaszolva megerősítette, nem lépett vissza a főpolgármester-jelöltségtől, így a mai napig ő az MSZP jelöltje a posztra.

A parlament június 10-én fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu