Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kormány kiemelten számít a megyei jogú városokra
A vidéki nagyvárosokra koncentrálva húsz-huszonöt növekedési zónát hoznának létre

A kormány kiemelten számít a megyei jogú városokra – hangoztatta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2014. június 20-án, Kaposváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlésének első napját záró sajtótájékoztatón. A következő időszakban – mondta Lázár János – minden megyei jogú város növekedési centrum, fejlődési központ lehet egy-egy megye, egy-egy térség életében.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a vidék fölzárkózása szempontjából a megyei jogú városoknak jut a legnagyobb szerep a következő években.

A hazai és európai uniós források felhasználásának lehetőségeiről szólva közölte: a megyei jogú városok 370 milliárd forintot kapnak gazdaságfejlesztésre.

A kormány együttműködési szerződést szeretne kötni a megyei jogú városokkal. A partnerek között is kiemelten számít a megyei jogú városokra, hiszen ezek a települések adják a GDP-nek a meghatározó részét, és itt él a lakosság legalább egynegyede - hangsúlyozta Lázár János.

Kósa Lajos, a 23 megyei jogú várost tömörítő szövetség elnöke, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) szerint „nagyon hatékony” volt a közgyűlés munkája, az elhangzottak alapján alá lehet írni azt az együttműködési keretet, amelyet az októberi önkormányzati választások után „végig kell vinnünk”.

Közölte: a kormány elképzelései szerint a vidéki nagyvárosokra koncentrálva 20-25 növekedési zónát hoznának létre, amelyek a GDP-növekedés, a gazdasági élénkülés központjai lehetnek. Ezzel együtt jár a munkahelyek számának növekedése is – tette hozzá, megjegyezve: „most nem a város csinosítása a legfontosabb feladat, hanem a foglalkoztatás bővülése, a gazdasági növekedés beindítása”.

Mint mondta, elfogadták azt is, hogy a magyar kormánynak melyek a prioritásai a GDP növekedésén és a foglalkoztatás bővítésen túl, azaz az exportorientált kis- és középvállalkozói szektor, az innováció támogatása, a magas hozzáadott értékű ipar, szolgáltatás elősegítése.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy támogatják a kormányhivatalok hatókörének bővítését, ugyanis a kormánnyal egyezően a Megyei Jogú Városok Szövetsége is úgy látja, hogy a közigazgatás átalakítása még nem zárult le, bizonyos feladatokat a kormányhivatalok látnak el, másokat azonban még a megyei jogú városok vagy más szervezetek.

Szita Károly, az MJVSZ társelnöke, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) szólt arról, hogy Kaposváron jelenleg 2700 regisztrált munkanélküli van, majd hangsúlyozta: „ha az az elképzelés megvalósul, amiről ma beszéltünk, és Kaposvár növekedési zóna lesz, amire rendkívül jó esély van, akkor régi álmunk valósul meg, 2020-ig mindenki dolgozhat Kaposváron, aki munkával akarja önmaga és családja boldogulását biztosítani”. Hozzátette: a növekedési zóna nemcsak Kaposvárnak lesz hasznos, hanem a környező településeknek is, hiszen a városban dolgozók fele onnan jár be.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu