Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tizenhárman kaptak idén Budapest díszpolgára címet
A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén Tarlós István főpolgármester méltatta a kitüntetetteket

Átadták a főváros díszpolgári címeit 2014. június 19-én, a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén. Az idén tizenhárom személyiségnek ítélték oda az elismerő címet. A szabadság napja alkalmából tartott ünnepségen Tarlós István főpolgármester beszédében megemlékezett arról, hogy 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona.


A főpolgármester felidézte: a kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti emléknappá a napot, és a Fővárosi Közgyűlés is úgy döntött, hogy ezen a napon adják át a díszpolgári címeket. Szabadságunk, szuverenitásunk megtartásáért folyamatosan küzdeni kell, és ha már kivívtuk a szabadságunkat, élnünk is kell vele - hangsúlyozta.

„Budapest főváros a szabadság kivívása óta hosszú utat tett meg és hosszú út is áll még előtte. A múltból örökölt teherrel lassan-lassan megbirkózik: az elődök mulasztásait, tévedéseit, olykor nem látványosan, de sorra javítja ki, élve a maga által megharcolt szabadsággal” – mondta.

Felidézte: 2010-ben az akkor új városvezetőség hivatalba lépésekor „még az a veszély fenyegetett, hogy összeomolhatnak alapvető szolgáltatások”. Most azonban elmondható, hogy fáradságos, emberpróbáló küzdelem volt, de megérte: Budapest világvárosi álmok kergetése helyet egyre inkább élhetőbb, barátságosabb, emberközelibb metropolisszá válik.

Budapest ma már olyan főváros, amely büszke lehet a múltra, arra építve, a közösség érdekét szem előtt tartva alakíthatja a jelent és építkezhet a jövőért. „Az elmúlt esztendőkben a kormány támogatását magunk mögött tudva sikerült ugyan megteremtenünk egy biztosabb, kiszámíthatóbb jövő lehetőségét, de a továbbiakban is cselekednünk kell, a lehetőséget valóra kell váltanunk és ezért olykor nem könnyű küzdelmet kell vívni az életben is és – nem utolsósorban – a kommunikációban. Budapest érdekében ezt a küzdelmet együtt kell folytatnunk, sokszor érzem úgy, hogy az ellenzékkel együtt is” – fogalmazott Tarlós István.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször kijelentette, erős és sikeres főváros nélkül nincs erős és sikeres Magyarország. „A miniszterelnök gondolata talán előbb-utóbb mindenkihez eljut. Budapest pedig akkor lehet erős, ha a város felemeléséért mindannyian együtt, összefogva munkálkodunk, félretéve a parciális és egyéni politikai vagy egzisztenciális érdekeket” – jelentette ki.

A cselekvéshez, az eredményekhez jó példák, remek alkotói, művészi és sportteljesítmények kellenek, ezek fejeződnek ki a most kitüntetendő új díszpolgárok életútjában – emelte ki a főpolgármester.

Az idén tizenhárman lettek Budapest díszpolgárai: Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Psota Irén színművész, Rost Andrea operaénekes, Csoóri Sándor költő, esszéíró, politikus, Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Jelenits István piarista szerzetes, teológus, Kocsis Zoltán karmester, Ránki Dezső zongoraművész, Rubik Ernő építész, játéktervező, a Rubik-kocka feltalálója, Taróczy Balázs teniszező, Tóth József válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja. Posztumusz kitüntetésben részesült Czibor Zoltán, az Aranycsapat csatára és Rónay György költő, volt országgyűlési.

Az ünnepség végén Tarlós István javaslatára a jelenlévők néma felállással emlékeztek a múlt héten elhunyt labdarúgóra, Grosics Gyulára, az Aranycsapat kapusára.

Forrás: Budapest.hu

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu