Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Erős ellenzéki tiltakozás az ÖTV módosítása miatt
Az MSZP alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményez, a Jobbik jogi lépéseket fontolgat

Az MSZP az Áder János államfő által aláírt önkormányzati választási törvény módosítása miatt alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál – közölte Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes 2014. június 17-én az MTI-vel. A jobbik szintén tiltakozik. Szilágyi György, a párt budapesti elnöke szerint a köztársasági elnök a törvénymódosítás aláírásával lehetővé tette, hogy törvényesen „egy antidemokratikus, választási csalásnak is nevezhető rendszerben” kelljen megméretni magukat a pártoknak ősszel.


Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul

Mint azt Lukács Zoltán írta, az MSZP frakciója közvetlenül is kifogást nyújt be az Alkotmánybírósághoz, de ehhez a parlamenti képviselők 25 százalékának aláírása is szükséges.

Lukács Zoltán hangsúlyozta: Áder Jánosnak az államfői szerep csak egy „üres póz”, államférfi helyett csak egy, „az öltönye alatt narancssárga mezt viselő pártkatona”. Nyilvánvalóvá tette azt is, hogy számára fontosabb „a teljhatalomra törő Orbán Viktor parancsa”, mint a szabad és korrekt választások.

A parlament június 10-én fogadta el a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Az előterjesztést 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház.

A jogszabály alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.


A Jobbik jogi lépéseket fontolgat

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke kifogásolta, hogy a köztársasági elnök aláírta a törvénymódosítást, s álláspontjuk szerint ezzel lehetővé tette, hogy törvényesen „egy antidemokratikus, választási csalásnak is nevezhető rendszerben” kelljen megméretni magukat a pártoknak ősszel.

A Jobbik mindent megtesz, hogy ne léphessen életbe az önkormányzati törvény módosítása – jelentette ki a politikus június 17-i sajtótájékoztatóján.

Szilágyi György úgy vélekedett: bebizonyosodott, hogy Áder János nem tud elvonatkoztatni attól, melyik pártnak a tagja. „Az lenne a feladata, hogy őrködjön afelett, ne lehessen Magyarországon ilyen, egypártrendszerre utaló döntéseket hozni, azokat a törvény szintjére emelni” – jelentette ki a jobbikos politikus.

Jelezte: minden jogi utat végigjárnak, hogy a változás ne lépjen életbe, mert alkotmányellenesnek tartják, a törvény ellentmondásossá teszi a képviselők feladatát, és a Fidesz javára torzít.

Hozzátette: jogászaik vizsgálják a lehetséges lépéseket, iránymutatásuk alapján a Jobbik országos elnöksége fog dönteni a folytatásról, ami állhat abból is, hogy például az ombudsmanhoz vagy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Forrás: MTI

 

 

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu