Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szimbolikus jelentőségű a minisztériumok költözése
A miniszterelnök és hivatala Budai Várba költözésével a végrehajtó és a törvényhozó hatalom látványosan elkülönülhet egymástól

Először két hét múlva kell beszámolnia Fazekas Sándor földművelésügyi és Hende Csaba honvédelmi miniszternek a két tárca Debrecenbe, illetve Székesfehérvárra költözésének tervéről – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2014. június 10-én az MTI-nek, szimbolikusnak nevezve a helyszínek kiválasztását.


Lázár János az új kormány június 6-i, első döntéseiről nyilatkozott június 10-én az MTI-nek. Emlékeztetett: a kabinet úgy határozott, nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakban.

Kifejtette: a palotát Hauszmann Alajos terveinek megfelelő eredeti állapotában állítják helyre, de emellett az egész várnegyedben nagyszabású rekonstrukciós folyamat kezdődik. Ezt a munkát a fideszes L. Simon László felügyeli majd – közölte.

A miniszterelnök és hivatala budai Várba költözéséről szólva a miniszter felidézte: az Országgyűlés még az előző ciklusban határozott arról, hogy a végrehajtó hatalomnak el kell hagynia a törvényhozás épületét. Ennek megfelelően Kövér László házelnök szóban és írásban is felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt arra, hogy a kormány mihamarabb tegyen eleget e határozatnak.

A kabinet ezért úgy döntött, legkésőbb 2016. március 15-ig a végrehajtó hatalom, azaz a miniszterelnök és hivatala elhagyja az Országház épületét, és a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik – ismertette Lázár János.

„A miniszterelnök Magyarország legszebb munkahelyének tartja a sajátját, tehát nem kezdeményezte, nem kérte ezt a beruházást”, az Országgyűlés azonban úgy ítélte meg, vissza kell állítani azt a rendet, amikor a végrehajtó és a törvényhozó hatalom látványosan elkülönül egymástól – mondta a Miniszterelnökség vezetője, a költözési program felelőse, aki egyébként praktikusnak tartja, ha az államfő és a miniszterelnök egymással szomszédos épületben végzi majd a munkáját.

A kabinet emellett felkérte Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőt, vizsgálja meg minisztériuma Debrecenbe költözését szintén legkésőbb 2016. március 15-ig. Lázár János ezzel kapcsolatban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a helyszínválasztást, hiszen Debrecennek egyrészt nagy jelentősége volt a magyar törvényhozás életében, másrészt az ország agrártermelése döntő részben a Dunától keletre esik.

„A kormány pozíciója az, gondoljuk végig az elképzelést, legyen róla egy értelmes vita, és ne csak a rövid távú költségeket nézzük, hanem az ország érdekeit is, vagyis hogy a vidék is kapjon valamit az állami feladatokból és lehetőségekből” – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor mellett Hende Csaba honvédelmi miniszternek is feladatul szabta a kormány: tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Székesfehérvárra költözzön ugyancsak legkésőbb 2016. március 15-ig. Koronázóvárosként Székesfehérvárnak is megvan a maga állami és közjogi hagyománya, ráadásul Fejér megye székhelyén van a honvédség szárazföldi parancsnokságának központja is – indokolta a HM költözéséről szóló terveket Lázár János.

Tájékoztatása szerint a földművelésügyi és a honvédelmi miniszternek első olvasatban június 25-én kell beszámolnia a kabinetnek az elképzelésekről.

Lázár János végül jelezte, hogy az általa vezetett Miniszterelnökséghez került Vidékfejlesztési Államtitkárság Kecskemétre költöztetése már eldöntött kérdés, ez az év végéig lezajlik.

Meglátása szerint ugyanis a vidékfejlesztést vidékről kell szervezni és irányítani, ráadásul a kecskeméti helyszín – hasonlóan a debrecenihez és a székesfehérvárihoz – szintén szimbolikus jelentőségű, mert Bács-Kiskun megye hosszú évtizedek óta a munkaigényes mezőgazdasági kultúrák és a vidék fejlődésének jó példája.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu