Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tiltakozik az ellenzék az ÖTV megváltoztatása ellen
Az MSZP és a Jobbik alkotmányellenesnek, illetve igazságtalannak tartja a tervezett módosításokat

Az MSZP és a Jobbik is tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz az önkormányzati választások előtt megváltoztassa a választási törvényt. Az MSZP szerint a tervezettel szakadékszerűen lejtene a pálya a Fidesznek Budapesten. A Jobbik jogi lépéseket tesz. Szerintük a tervezet brutálisan torzítja a választók akaratát a Fidesz javára.


Az MSZP szerint szakedékszerűen lejt a pálya

Az MSZP álláspontja szerint „néhány pillanattal” az önkormányzati választások előtt nem lehet a vonatkozó törvényeket módosítani – közölte Bárándy Gergely, a párt országgyűlési képviselője 2014. június 7-én, Budapesten. A szocialista politikus sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályrendszer szerint nem tudná megnyerni a budapesti önkormányzati választásokat, nem lenne többsége a Fővárosi Közgyűlésben. „Az országgyűlési választások adatait alapul véve az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a baloldali összefogás pártjai (...) meg tudnák szerezni a mandátumok többségét a Fővárosi Közgyűlésben” – közölte.

Szerinte ezért döntött úgy a kormánypárt, hogy átírja a választás szabályait, méghozzá úgy, hogy legyen esélye nyerni. „Ennek rendelték alá az alkotmányosságot, az igazságosságot és a logikát is” – fűzte hozzá Bárándy Gergely. Az MSZP-s képviselő szerint ebben a rendszerben már nem arról van szó, hogy a Fidesz felé „lejt a pálya”, hiszen a lejtő dőlésszöge már inkább szakadéknak mondható. „Olyan szakadéknak, amelybe a budapestieket az akaratuk ellenére bele akarják taszítani a kormánypártok” – fogalmazott.


A Jobbik jogi lépésekre készül

A Jobbik minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a választási rendszer tervezett változtatásai ne léphessenek életbe az őszi önkormányzati választások előtt. Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője június 7-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Fidesz négy hónappal az önkormányzati választások előtt egy olyan törvénytervezetet akar elfogadtatni a polgármesterek és az önkormányzati képviselők megválasztásáról, amely az országgyűlési választásokhoz képest is „brutálisan torzítja a választók akaratát a Fidesz javára”. Hozzátette, a Jobbik szerint a javaslat alkotmányellenes.

Szilágyi György szerint eddig is erős volt a polgármesteri lobbi, a tervezett változtatások után pedig hivatalosan is „a fővárosi polgármesterek lobbija” lesz jelen a közgyűlésben. A jobbikos politikus azt mondta, soha nem fordult elő, hogy egy választó egy szavazattal két mandátumot adjon oda. Most a polgármesterekre szavaznak, akik automatikusan fővárosi közgyűlési mandátumot is kapnak. Szilágyi György szerint ez azért is probléma, mert amikor összbudapesti érdekekről kell dönteni, akkor a polgármesterek kerületük érdekei alapján szavaznak majd.

A Jobbik képviselője úgy véli, a „rossz” tervezetet tovább rontják az ahhoz benyújtott módosító javaslatok. Példaként említette Gulyás Gergely fideszes képviselő indítványát, amelyben megjelenik a „kettős többség elve”. A Jobbik szerint ezzel már nemcsak a választók akaratát, hanem az egyenlő mandátum elvét is csorbítja a Fidesz, e szerint ugyanis a Fővárosi Közgyűlésben különböző súllyal lesznek jelen a képviselők. A legkisebb súlya a listáról bejutott 9 képviselőnek lesz, s a kevesebb lakosú települések polgármestereinek szava kevesebbet ér majd, mint a nagyobbaké. „Elfogadhatatlan, hogy a választási törvények folyamatos átírásával egypártrendszerre törekedjenek Magyarországon, s már Budapesten is” – hangsúlyozta a képviselő.

Szilágyi György szerint a kormánytöbbségnek és a Fidesznek az elmúlt négy évben minden lehetősége megvolt arra, hogy Budapestet megváltoztassa, s elinduljon a fejlődés. Mégis azt tapasztalták, hogy Tarlós István főpolgármester egyfolytában a Fidesz által alapított Budapesti Önkormányzatok Szövetségével (BÖSZ) harcolt, s emiatt nem jutottak egyről a kettőre. Ez az oka annak, hogy Budapest közlekedése továbbra is egy káosz, a BKV belső adósságállománya még mindig 800 milliárd forint körüli, s hogy semmilyen lényeges kérdést nem tudtak megoldani – mondta.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu