Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Fidesz legújabb javaslata: a „kettős többség elve”
A kormánypárt tovább módosítaná az ÖTV-t – Így biztosítanák az arányosságot a Fővárosi Közgyűlésben

Biztosított lesz az arányosság a Fővárosi Közgyűlés munkájában – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a testület 2014. június 5-i ülése után újságíróknak. A politikus a bizottságnak az önkormányzati választásokkal összefüggő törvények változtatásához benyújtott összegző módosító indítványát ismertette, amelyben fideszes kezdeményezésre helyet kapott a kettős többség elve. 


Álláspontja szerint teljes egészében megoldást kínál az aránytalansággal kapcsolatos alkotmányossági kifogásokra az, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntéseinek meghozatalához nemcsak a 33 tagú testület több mint felének, vagyis legalább 17 képviselőnek a támogatása szükséges, hanem kitétel lesz, hogy a többséget alkotó polgármesterek a fővárosi lakosság többségét is képviseljék.

Hangsúlyozta: ezzel egyszerre érvényesül a mandátumtöbbség és az arányosság elve. Emiatt szerinte a kerületek lakosságszámának eltéréséből adódó aránytalansági aggályok nem lehetnek helytállóak, hiszen minden, a Fővárosi Közgyűlés által meghozott döntés mögött a választók többsége áll majd.

Gulyás Gergely utalt arra, hogy a kettős többséget alkalmazó eljárást a lisszaboni szerződést vezette be az európai döntéshozatalba.

Az eddigi elképzeléseknek megfelelően a 33 tagú testületet a megválasztott főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9, a kompenzációs listáról mandátumot szerzett képviselő alkotná. A kompenzációval szerezhető mandátumokat pedig úgy osztanák ki, hogy abban is érvényesüljön az kerületek méretének különbözősége - ismertette.

Az összegző módosító indítvány tartalmazza a liberálisokat képviselő Fodor Gábor (független) javaslatát is, amely az önkormányzati választáson is lehetővé tenné a többes jelölést. Az igazságügyi bizottság után a törvényalkotási bizottság is támogatta a változtatást. Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: az LMP is egyetért vele, így a módosítás négypárti támogatást élvez.

Hozzátette: tudomása szerint az országgyűlési választáson nem a többes jelölés lehetőségét érték kifogások, hanem a jelöltállításhoz kapcsolódó pártfinanszírozási rendszert. Mivel azonban az önkormányzati választáson indulókat nem támogatja az állam, ez az érv itt nem helytálló – közölte, hozzátéve, hogy az önkormányzati választáson civilek és függetlenek is gyakran indulnak, tőlük pedig nem akarják elvenni a lehetőséget.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu