Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gúzsba kötve indulhat a baloldali jelöltegyeztetés
Összefogásra kényszerítené az MSZP-t, a DK-t és az Együtt-PM-et a fideszes törvénymódosítás

Hét, jobboldalinak számító budapesti kerületben egymás ellen indulhatnak a baloldali ellenzéki pártok polgármesterjelöltjei, míg a többit feloszthatják egymás között. Ez a legvalószínűbb forgatókönyv az önkormányzati választásra, ha életbe lép a Fidesz érdeke szerint átírt önkormányzati törvény – írja a Népszabadság.


A baloldali összefogásra kényszerítő fideszes törvénytervezet szerint a Fővárosi Közgyűlést a kerületi polgármesterek, a főpolgármester és kilenc, kompenzációs listáról bekerülő politikus alkotná. A jogszabályról még nem szavazott a parlament, és utána várhatóan az Alkotmánybíróság elé kerül, amely megsemmisítheti arra hivatkozva, hogy – a kerületek lakosságszáma közötti különbségek miatt – sérül a szavazatok egyenlőségének elve.

Ha életbe lép az új rendszer, akkor azok a pártok állíthatnak listát, amelyek legalább 12 kerületben megneveztek polgármester-jelöltet. Ez lehetséges úgy, hogy az MSZP, a DK és az Együtt–PM külön indul, de akkor sehol sincs esélyük győzni, és úgy is, hogy közös polgármesterjelölteket és listát állítanak, így azonban megint csak eltűnnek a pártok közötti különbségek.

A harmadik megoldás, ha hét kerületet beáldoznak, a többit pedig felosztják úgy, hogy az egyik párt hat, a másik kettő pedig öt-öt városrészben ad polgármester-jelöltet. Így mindhármuknak megvan az önálló listához szükséges tizenkettő.

Az önálló politizálás lehetőségét fenntartó forgatókönyv azonban nehéz alkufolyamat elé állítja a pártokat, különösen, hogy a többes ajánlás fenntartására irányuló javaslatával tegnap Fodor Gábor pártja is bejelentkezett az önkormányzati választásra.

Mely kerületek azok, ahol a baloldal eleve esélytelen, ezért megengedhető a rivalizálás? Forrásaink az I., a II., a XII. és a XVI. kerületet sorolják ide és többségük a Belvárost is. Volt, aki Budafokot, más Soroksárt említette. Az egyeztetés így a többi tizenhat kerületről szólna.

Biztos, hogy az MSZP megtarthatja azokat a városrészeket, ahol most is szocialista a polgármester: az angyalföldi Tóth Józsefet, a kispesti Gajda Pétert és a pesterzsébeti Szabados Ákost várhatóan újraválasztják. Valószínű Molnár Gyula volt polgármester indulása a XI. kerületben, mert bár ott a baloldalról az Együtt–PM szerepelt a legjobban május 25-én, nem ragaszkodik a jelöléshez.

Az MSZP várhatóan igényt tart Ferencvárosra – Pál Tibor korábbi alpolgármester a jelölt –, de a IX. kerület az Együtt–PM-et is foglalkoztatja. A szocialisták közül Trippon Norbert esélyes még Újpesten, mivel négy éve ezernél kevesebb szavazattal maradt le a polgármesteri címről.

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu