Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Kiérleletlen”, „aránytalan”, „alaptörvény-ellenes”
Az önkormányzati választással összefüggő módosító javaslatokról tárgyalt a törvényalkotási bizottság

Kormánypárti többséggel szavazta meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága az önkormányzati választásokkal összefüggő összegző módosító javaslatát. A szocialisták nem szavaztak, a többi ellenzéki párt pedig elutasította a javaslatot a testület 2014. június 5-i ülésén.


A Fővárosi Közgyűlésben bevezetendő kettős többség elvének alkalmazásáról, valamint a liberális Fodor Gábor (független) kezdeményezéséről alakult ki élénk vita a testületben. Utóbbi az önkormányzati választáson is lehetővé tenné a többes ajánlást. Ezt a pontot mind a kormányoldal, mind az LMP támogatta, az összegző módosító javaslat egészét azonban csak a Fidesz és a KDNP.

A fideszes Balla György a vitában úgy érvelt: minden, az aránytalanságra vonatkozó kifogásra választ ad a kettős többség elvét alkalmazó módosítás. Ez kimondja, hogy nemcsak szavazattöbbséget kell szerezni a Fővárosi Közgyűlésben, hanem annak úgy kell létrejönnie, hogy a többséget alkotó polgármesterek kerületeiben élő lakosság is Budapest többségét alkossa.

Ellenzéki felszólalók alkotmányossági aggályokat vetettek fel. A szocialista Tóth Bertalan szerint a fideszes kezdeményezés nem gyengíti, hanem erősíti az alaptörvény-ellenesség gyanúját. Továbbra sem valósul meg a közvetlen választás elve – emlékeztetett egyik kifogásukra, amely alapján az előterjesztés normakontrollját szorgalmazták –, és felveti a mandátumegyenlőség elvének sérülését is. A kerületi polgármesterek és a listáról bejutó képviselők jogai és kötelezettségei ugyanis eltérőek lesznek - mondta.

Közölte: indítványt juttattak el Kövér László házelnökhöz azt kérve: küldje el a javaslatot az Alkotmánybírósághoz. A képviselő nem értette, hogyan hivatkozhat a kormányoldal a kettős többség elvének bevezetésekor az Európai Unió Tanácsára, hiszen oda delegálják a tagokat és nem választják. A képviselő többekkel együtt élesen bírálta, hogy a változtatási szándékról nem sokkal a bizottsági ülés kezdete előtt értesültek.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: az egyenlő mandátum elvét csak a parlamenti képviselők esetében mondja ki az alaptörvény, az önkormányzatiakkal kapcsolatban nem. Erre azonban Schiffer András (LMP) úgy felelt, hogy a szavazategyenlőség elvéből levezethető az egyenlő mandátum elve, és azt mondta: a közvetlen választás és az arányosság elve csorbát szenved.

Gyüre Csaba jobbikos alelnök szerint nem a Fővárosi Közgyűlés munkájában sérül majd az arányosság elve, hanem a választás során.

A szocialista Bárándy Gergely kiérleletlennek ítélte az egész törvényjavaslatot, amelyet szerinte vissza kellene vonni.

A jobbikos Balczó Zoltán a súlyozással kiosztott kompenzációs mandátumok mellett is kifogásolta a fővárosi választás módját, mert – mondta – a kisebb pártoknak egy-egy kerületben csak azért kell polgármester-jelöltet állítaniuk, hogy a kompenzáció során felhasználható szavazatokhoz jussanak.

Fodor Gábor a többes jelölést lehetővé tevő indítványa mellett azzal érvelt: a jelenleg hatályos rendszer csalásra ad lehetőséget, arra, hogy az erősebb szervezetek ellehetetlenítsék a gyengébbek jelöltállítását. Eszerint egy választó csak egy indulónak nyújthat támogatást, a választási szervek azonban az ajánlásokat leggyorsabban leadó jelöltnél nem vizsgálják azt, hogy az őt támogatók aláírásai a későbbiekben felbukkannak-e újabb jelöltnél. De ha ez mégis megtörténik, a további jelölteknél már nem veszik azokat figyelembe. Vagyis, ha egy nagy párt a saját aktivistáival aláírattatja a kisebb indulók ajánlóívét, érvényteleníthetik a szereplésüket a választáson. Érvei között szerepelt még, hogy a többi választáson is lehetőség van többes jelölésre.

Bárándy Gergely (MSZP) szerint azonban a többes ajánlás, mint jogintézmény meghaladottá vált az országgyűlési választáson tapasztalt visszaélések miatt. Megjegyezte ugyan, hogy bár az önkormányzati választáson induló szervezetek nem kapnak állami támogatást, felhozta, hogy a tavaszi voksoláskor a többes ajánlás eredményeként jutottak jelentős állami forráshoz valódi társadalmi támogatással nem rendelkező szervezetek.

Érvelése az LMP-s Schiffer Andrást - elmondása szerint - éppen azért lepte meg, mert ősszel nem remélhetnek anyagi előnyt az indulók. Szilágyi György (Jobbik) viszont úgy látta, hogy a szavazatok elaprózódása a cél.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu